VREMENSKA PROMENA: U Srbiju stiže JAKA KOŠAVA - iKragujevac


Vesti

Najavljena obojena kiša iz Sahare, koja bi trebalo da stigne u Evropu, izgleda da će prema rečima domaćih meteorologa zaobići Srbiju.

Oni tvrde da bi našu zemlju, pre svega sever, mogla da zadesi košava, dok će ostatak krajeva okovati obilna kiša.

- Umesto crvene kiše krajem nedelje će pasti obična kiša, i to vrlo slabog intenziteta - rekao je meteorolog Nedeljko Todorović iz RHMZ-a za Blic.

Sa njim se slaže i kolega iz "Weather to umbrella" Đorđe Đurić, koji naglašava da će krvave, prljave padavine pre svega doći do Italije i Francuske.

- Ta pojava je uobičajena za ovaj period godine, a dešava se svake godine i po nekoliko puta. Poslednji put je bila prisutna u januaru. Do nje dolazi jer su cikloni u ovom periodu godine aktivni na Mediteranu i oni uslovljavaju jaka strujenja vetra, koja sa sobom donosi i pesak iz Sahare - objašnjava Đurić i dodaje da crvenu kišu možemo primetiti nakon sušenja, kada žute fleke izbiju na roletnama, automobilima, odeći.

Đurić naglašava da će Srbija biti u "sendviču" između snažnog anticiklona, visokog pritiska iznad Rusije, i ciklona koji nosi ovakvu padavinu, zbog čega nas očekuje nešto jača košava, dok na visoke temperature za ovo doba godine ne možemo da računamo posle utorka.

- Temperatura će biti u postepenom padu. Već u sredu i četvrtak nas očekuje značajnije zahlađenje. Međutim, i tada će to biti nešto više iznad januarskog proseka, sve do vikenda, kada će temperatura biti pet stepeni u subotu, odnosno četiri u nedelju - zaključuje Đurić.

Prema njegovim rečima, vetar olujne jačine duvaće u južnom Banatu, a prava zima stiže oko 20. januara, kada će biti oko pet stepeni u minusu.

 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu