LOŠE VESTI ZA VOZAČE: Sprema se novi sistem naplate putarina i jedna NOVINA - iKragujevac


Vesti

Krajem jula Ministarstvo saobraćaja raspisalo je javni poziv za izbor konsultanta koji će izraditi Studiju razvoja elektronskog sastava naplate putarina u Hrvatskoj, a u okviru Projekta modernizacije i restrukturiranja putovnog sektora.

Cilj je diskretno usmeravanje ka elektronskom sastavu naplate putarine putem satelita ili ENC uređaja, a vinjete kao način plaćanja nije potrebno razmatrati s obzirom na to da su one odbačene u ranijoj studiji koju je radio EBRD.

Pre dve godine unutar Ministarstva saobraćaja i HAC-ONC-a razrađen je plan o uvođenju aparata za naplatu putarina. Kriterijum je bio količina prometa na određenoj naplatnoj rampi. Tada je bilo predviđeno da se u prvoj fazi automatska naplata uvede na naplatnim rampama Ravča, Prgomet, Vrpolje, Blato na Cetini i Vučevica. Reč je o manjim naplatama na kojima je promet izuzetno redak.

Vrednost ugradnje aparata iznosila je sedam miliona kuna, u što je uključeno instaliranje 10 aparata plus centar za upravljanje. Tada je procenjeno da bi se uvođenjem automatske naplate na tih pet prelaza uštedelo oko sedam miliona kuna na godišnjem nivou.

U dokumentaciji se takođe apostrofira da se putarina mora naplaćivati po pređenom kilometru i da se u obzir uzme količina izduvnih gasova, pa bi vozila sa najmanjom količinom imala popust do 70 odsto.

Sve ove napomene u skladu su sa nedavnim paketom koji je prezentovala Evropska komisija, a u kojem se poseban akcenat stavlja na uvođenje digitalne naplate.

 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu