Počela sezona kupanja na jezeru u Šumaricama - iKragujevac


Vesti

Leto je počelo, dani su sve topliji, dugi i sparni, pa Kragujevčani traže spas od velikih vrućina. Osveženje na jezeru u Šumaricama, našem popularnom, malom „Kragujevačkom moru“ je u potpunosti bezbedno. Jezerom raspolaže Sportski centar „Park“, čiji nam je direktor u razgovoru potvrdio da je voda, prema zvaničnoj analizi bakteriološki ispravna, čista, bistra i pogodna za kupanje i sportove na vodi. Veliki broj stalnih kupača i plivača, već odavno provode svaki lep dan na jezeru, nekima je nedostatak gužve čak i dobro došao!

Sve dežurne ekipe su na svojim radnim mestima, a svi prateći objekti su u funkciji. Plaža je uređena i posuta novim šljunkom, kao i priobalni deo jezera, tako da se ne gazi po rastresitom tlu i ne muti se voda prilikom ulaska kupača. Na vodi je bovama označena površina za kupače, a nagib terena od 12 do 20% prema jugozapadu uslovljava idealnu celodnevnu insolaciju, pa se pasionirani kupači ovde mogu zateći od ranih jutarnjih časova, do sutona. Na potezu dužine oko 350 metara kupališnog dela nalazi se osam osmatračnica sa spasiocima, kojima su na raspolaganju motorni čamac i moto-skuteri, a tu je i dežurni ronilac, kao i ambulanta sa dežurnom službom za prvu pomoć.

Ovogodišnja inovacija za sportove na vodi je izdavanje Bording daski za veslanje, „stand up pedal board“(SUP), koje podsećaju na daske za surf, a sa njih se vesla u stojećem položaju.

„Zip-Lajn“ sajla, koja spaja dve obale i niz koju do nivoa vode, je u funkciji. Sa 260 metara dužine to je jedna od najdužih Zip- Lajn sajli u Srbiji, koja polazi sa 9 metara visokog tornja i kreće se na 15 metara iznad jezera, a omiljena je zabava svima sa viškom adrenalina. “ Avantura park“ je u izgradnji i uskoro se očekuje njegovo otvaranje, tako da će već tokom ove sezone posetioci moći da uživaju u novoj zabavi.

Obične pedoline i pedoline sa mini toboganima takođe su na raspolaganju za rentiranje. Tereni za odbojku na pesku i stolovi za stoni tenis, su pripremljeni, a u samom jezeru, a moguće je i postavljanje terena za vaterpolo. Oko jezera postoji trim staza kojom se može obići u krug, kao i staza za ekstremni biciklizam.

Spas od prevelike osunčanosti nalazi se u hladu borove šume, neposredno iznad plaže, gde je uređen plato sa tuševima i pijaćom vodom, kamenim stolovima, klupama i toaletima, a na plaži je moguće iznajmiti ležaljke po ceni od 100 RSD. Posetiocima je na raspolaganju restoran brze hrane, kafić koji poslužuje goste i na plaži, i prodaja sladoleda SC-a „Park“, a u neposrednoj blizini je i restoran „Oranica“.

Jezero se nalazi u Spomen parku Šumarice, pored puta Kragujvac – Gornji Milanovac, na oko 3 km od centra grada unutar kompleksa Spomen-parka „21 oktobar“. Pored njega postoji uređen parking za automobile, a rekreativci dolaze pešice ili biciklama.

Jezero je nastalo kao veštačka akumulacija izgradnjom brane visoke oko 20 metara. To je protočna akumulacija u koju se iz pravca Gornjeg Milanovca uliva potok, a u pravcu grada, na prelivu brane, voda otiče u sušički potok. Jezero je trouglastog oblika, dugo oko 1 500 metara, a najveća širina je 175 metara, kod brane. U levkastom udubljenju jezerskog korita akumulira se oko 800 000 do 950 000 metara kubnih vode, prosečne dubine 2-3 metra, ali u pojedinim delovima, kada je visok vodostaj dubina je i do 15 metara. Obalski deo – plaža, nasut je šljunkom i uređen za kupanje, a dno jezera nije posebno uređivano, jer se sastoji od vododrživog glinovitog sloja, debljine 1,5 do 2 metra. Ukupna površina je oko 22 hektara. Prvobitno je bilo namenjeno navodnjavanju, ali kako zemlja u neposrednoj blizini pripada Spomen parku i ne obrađuje se, u Jezeru se pune cisterne „Zelenila“ „Gradske čistoće“, Vatrogasne službe i Gradskih bazena.

Na suprotnoj strani jezera, u hladoivini listopadne šume nalazi se pecaroška staza, koja predstavlja raj za ribolovce. Jezero je bogato ribom. Prednjači šaran, ali su prisutni i amur, deverika, bodorka, tolstolobik i nešto manje klen. Sem ovih vrsta, u Šumaričkom jezeru živi jedna vrsta sasvim neobična za ove prostore, a to je američki bas, ili širokousti grgeč, koji je tu donesen krajem devedesetih godina.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu