POLICIJA UPOZORAVA RODITELJE: Opasna igra SAMOUBISTVA vreba i tinejdžere iz Srbije! Devojčica skočila u reku zbog igrice "Plavi kit", roditelji pronašli mrtvog sina i sumnjaju u priču o izazovima smrti - iKragujevac


Vesti

Ministarstvo unutrašnjih poslova povodom video igre "„Plavi kit“" koja kruži Internetom u zemljama u okruženju i u kojoj se deca pozivaju na samopovređivanje, pa čak i samoubistvo, apeluje na sve građane da ukoliko se sretnu sa takvom igricom u našoj zemlji to odmah prijave policiji.

- Iako Ministarstvo unutrašnjih poslova u Srbiji nije zabeležilo nijedan slučaj koji ima veze sa video igrom "„Plavi kit“", koja potiče iz Rusije, pozivamo sve roditelje i nastavnike da razgovaraju sa decom i prate njihove aktivnosti na Internetu, kako bi ih zaštitili od ovog oblika ugrožavanja sigurnosti - poručeno je iz MUP-a.

MUP apeluje i na medije da posvete adekvatnu pažnju ovoj pojavi, kako bi se na vreme sprečile neželjene posledice u Srbiji.

Igrica "„Plavi kit"“ pre svega je usmerena na mlađu populaciju. U periodu od 50 dana igranja pred decu se postavljaju različiti zadaci, u početku manje opasni poput gledanja horor filmova, zatim samopovređivanja urezivanjem plavog kita na rukama, a sve se završava pozivom na izvršenje samoubistva, objašnjava se u saopštenju.

Ova opasna igrica prisutna je u mnogim državama i zbog nje je navodno stradalo više desetina maloletnika, te će stoga Odeljenje za visokotehnološki kriminal MUP-a Srbije pojačati aktivnosti ka smanjenju opasnosti od eventualne pojave igrice "„Plavi kit“" u Srbiji, navodi se u sopštenju MUP.

Dečak (13) iz Velike Plane sekao se hemijskom olovkom po ruci. Na sreću njegovi roditelji su na vreme primetili povrede i odvratili ga od bolesene igrice, a slučaj prijavili policiji.

– Prvi slučaj samopovređivanja na koje navodi Plavi kit u Srbiji je otkriven nakon što su Z.V. i njegova supruga D.V. iz okoline Velike Plane prijavili policiji da su zatekli maloletnog sina s ogrebotinama po ruci.

– On je priznao da se isekao zbog igrice. Dečak je rekao da je od druga iz odeljenja čuo da ta igrica postoji, onda ju je instalirao na svom mobilnom telefonu.

Prema njegovim rečima učinio je to iz znatiželje, a kako nije najbolje razumeo engleski jezik, na osnovu objavljenih fotografija koje su neka vrsta uputstva, video je šta treba da uradi. Na slici je bila ruka na kojoj su vidljive posekotine. Dečaj je shvatio da treba da uradi isto i povredio se.

Dečak je samo jedanput igrao igricu. Rekao je da nije sklon samoubistvu i da je povrede sebi naneo iz znatiželje. Srećom, neko u porodici je na vreme primetio povrede i na vreme reagovao.

Kako se poslednjih meseci iz Rusije na ostatak sveta proširio virus opasne onlajn igrice “Plavi kit”, nakon nekoliko meseci uhapšen je i njen tvorac, 21-ogodišnji Rus Filip Budeikin, koji je optužen za smrt čak 16 srednjoškolki koje su se navodno ubile zbog ove igrice.

Najnoviji tekstovi svetskih medija svedoče o pokušaju samoubistva 15-ogodišnje ruske tinejdžerke, koja je zbog ove igrice pokušala da skoči u reku i da se na taj način ubije.

Kada su je iz reke spasili i pitali je da li je svesna da je mogla da umre, rekla je “Svesna sam, ali to je kul, sav taj adrenalin”.
Ista priča je i sa devojčicom (12) iz susedne Ingušetije iz grada Karbulaka koju su navodno spasili samo par sati nakon što je trebala da dobije poziv od administratora igre sa uputstvima kako da sebi oduzme život, prenosi RT.

Njihovu sreću da preživi nije imao mali Konor Volmot (13) iz Irske koji je preminuo 11. maja, a koga je mrtvog pronašao njegov rođeni otac u polju blizu njihove kuće u Siksmajlbridžu.
 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu