Uskoro će Kragujevac postati bogatiji za još jednu instituciju od nacionalnog značaja - iKragujevac


Vesti

Uskoro će Kragujevac postati bogatiji za još jednu instituciju od nacionalnog značaja. Reč je o legatu najznačajnijeg srpskog vajara Nikole Koke Jankovića, rođenog Kragujevčanina, profesora beogradskog Univerziteta i redovnog člana SANU, počasnog doktora Univerziteta u Kragujevcu.

Legat će se nalaziti u blizini Rektorata kragujevačkog Univerziteta, a radovi započeti krajem februara, trebalo bi da budu okončani u avgustu 2017. godine. Sredstva za izgranju legata obezbedili su grad Kragujevac i Ministarstvo privrede Republike Srbije.

Inače, akademik Nikola Koka Janković je u martu 2012. godine, u želji da ostavi spomen svom rodnom gradu, poklonio svoja vajarska dela, umetničke i druge predmete iz svoje zbirke Univerzitetu u Kragujevcu i gradu Kragujevcu, pod uslovom da se za ove namene izgradi poseban objekat u kampusu Univerziteta.

Idejni projekat, po želji darodavca, uradio je arhitekta Zoran Gagić. U galerijskom prostoru biće postavljena dela akademika Jankovića, a u sklopu legata previđen je prostor za depo kao i za Centar za naučno – istraživački rad SANU i Univerziteta u Kragujevcu.

Gagićeva ideja je da to bude nešto kao skulptura postavljena na postamentu. Ne smatram da je to objekat. To će biti skulptura koja priča svoju umetničku i arhitektonsku priču – kaže arhitekta Zoran Gagić.

Radove izvodi OBI d.o.o iz Kragujevca, koji je izabran kao najpovoljniji izvođač javnom nabavkom koju je sprovelo Ministarstvo privrede.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu