Danas se obeležava Svetski dan energetske efikasnosti: Evo kako da smanjite svoje račune za grejanje!!! - iKragujevac


Vesti

Pre 19 godina održan je prvi sastanak svetskih eksperata energetske efikasnosti u Austriji kako bi razgovarali o energetskoj krizi i mogućim rešenjima, i od tada se 5. mart obeležava kao Svetski dan energetske efikasnosti.

U Srbiji oko 80% kuća nema ni izolaciju. Kroz niže račune, ulaganja u energetsku efikasnost se brzo isplate, jer su uštede energije od 20 do čak 70%.
Zbog loše izolovanih zidova, tavana, podruma, dotrajale stolarije i neefikasnih električnih uređaja, samo domaćinstva potroše čak 50% energije. Građani znaju koliko je važno poboljašati energetsku efikasnost.
Veoma je nelagodno kada duva košava, a u stanu, bez obzira što su zatvorena vrata i prozori, vetar može da podigne i tepih, žale se građani.
Od pre pet godina, sve nove zgrade i kuće moraju imati energetski pasoš. Bez njega nema upotrebne dozvole i u njemu piše koliko objekat troši struje, energije za grejanje i hlađenje. Stručnjaci upozoravaju da neki investitori, kako bi prošli jeftinije, posegnu za nekvalitetnim izolacionim materijalima.
Država je formirala budžetski Fond za energetsku efikasnost. Najavljuju povoljne krediti za te namene. Za obnovu stambenih objekata moći će da konkurišu građani, a prvi put i skupštine stanara i lokalne samouprave.
 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu