Grad Kragujevac zainteresovan da zaštiti RTK od propadanja - iKragujevac


Vesti

Grad Kragujevac je zainteresovan da zaštiti od propadanja Radio televiziju Kragujevac (RTK), koja je vraćena u državno vlasništvo posle raskida privatizacije u januaru, rečeno je danas agenciji Beta u sindikatu  "Nezavisnost" u RTK.

To je bio predlog gradonačelnika Radomira Nikolića na sastanku sa delegacijom zaposlenih prošle sedmice, a o tome je sačinjen dopis koji će biti upućen Ministarstvu privrede i Ministarstvu kulture i informisanja, naveli su u tom sindikatu.

- U dopisu se navodi da bi Grad i finanisijski pomogao zaposlenima koji nisu primili plate devet meseci, neuplaćeni su im doprinosi od maja 2016., zdravstvene knjižice nisu overene, a trenutna blokada računa preduzeća je oko 29 miliona dinara - rekao je glavni poverenik sindikata u RTK, Goran Antonijević.

On je napomenuio i da je izražena i spremnost lokalne samouprave da realizuje socijalni program u RTK.

Prema njegovim rečima, gradonačelnik je izrazio nadu da bi država mogla da prebaci Gradu garancije koje je povukla od bivšeg vlasnika (Radojice Milosavljevića) u iznosu od 150.000 evra,.

Dodao je da govori se i o isplati oko 24 miliona dinara koje lokalna samouprava duguje kragujevačkoj RTK.

- Ovim sredstvima bismo pokrili blokadu računa pa i plata, a izvesno je da bismo tada bili spremni i za novu privatizaciju - rekao je Antonijević.

On je dodao da je u dopisu gradonačelnika još navedeno da je prva privatizacija RTK u 2015. obavljena "dosta brzo", pa Grad nije stigao da tu medijsku kuću "adekvatno pripremi" za prodaju zbog čega je, kako je ocenio, verovatno došlo do loše privatizacije.

- Grad bi se obavezao ugovorom o privremenom preuzimanju da raspiše novu privatizaciju RTK do kraja 2017. da bi se ispoštovao Zakon o informisanju - rekao je Antonijević.

On je naveo da je svih 62 zaposlenih u RTK podržava "ponudu lokalne vlasti" jer je vidi kao najbolji način za izlazak iz krize i opstanak ove medijske kuće sa višedecenijskom tradicijom i vrednom arhivom.

U sindikatu "Nezavisnost" očekuju da se do kraja ove sedmice u Ministarstvu privrede izjasne o predlogu lokalne samouprave u Kragujevcu u vezi sa RTK.

Prema rečima Antonijevića ima, i drugačijeg viđenja rešavanja problema koje dolazi iz Ministarstva privrede, ali to zaposlenima ne odgovara.

- Pominje se objavljivanje novog pisma o zainteresovanosti za prodaju, čime se otvara put do socijalnog programa, ali i za stečaj ukoliko u predviđenom roku ne bude bilo kupca. To znači gašenje RTK i slanje zaposlenih na ulicu - rekao je on.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu