PRELEPA VEST ZA MALIŠANE: Uskoro otvaranje dečijeg igrališta u Velikom parku (FOTO) - iKragujevac


Vesti

Dragica Nikolić, predsednica Upravnog odbora istoimene Fondacije sa saradnicima, obišla je danas radove na izgradnji Kreativnog Velikog parka. Reč je o projektu koji se u okviru međunarodnog projekta Human cities i Beogradske nedelje dizajna na inicijativu Fondacije Dragice Nikolić realizuje u Kragujevcu.

Osnovna poruka projekta Human cities je čovekomernost. Ovaj kreativni park, koji je u početnom obliku obuhvatao hiljadu kvadrata a danas pokriva deset hiljada, rezultat je jedinstvenog modela privatno javnog partnerstva jedne fondacije i grada, koji se bazira na donacijama. Ono što je glavno odličje ove investicije je dobra volja velikog broja ljudi koji su u ovome učestvovali, rekao je Jovan Jelovac, osnivač Beogradske nedelje dizajna.

Projekat Beogradske nedelje dizajna kao predstavnika Srbije u ovom evropskom programu realizovan je kao participativni urbanizam uz učešće struke ali i uvažavanje želja i potreba građana u pronalaženju inovativnih modela života i drugačijem razmišljanju o zelenim sredinama, o kulturnim, istorijskim i ostalim sadržajima koji čuvaju autentičnost gradova Srbije.

Kreativni Veliki park urađen je na inicijativu Fondacije Dragica Nikolić po idejnom projektu Aleksandru Vuje, profesora Arhitektonskog fakulteta beogradskog Univerziteta.

Kreativni Veliki park na samom početku zamišljen je u tri celine na hiljadu kvadrata, međutim u toku radova zajedno sa Gradom Kragujevcom i u tom privatno javnom preduzetništvu, inicijativa je proširena na celih deset hiljada kvadrata. Uređenje ovog dela parka privedeno je kraju, ali na gradu ostaje da, u drugim oblicima saradnje, sa građanima i preko konkursnih projekata razmisli o inicijativi da se srede ostali delovi parka u Kragujevcu - objasnio je profesor Vuja.

Sa delegacijom Fondacije, Kreativni park obišli su i učesnici Međunarodne kreativne konferencije Human Cities Sharing Cloud, predstavnici 11 evropskih gradova. Kreativni Veliki park Kragujevca treće je uređeno igralište, a deo je kampanje “Sto kreativnih igrališta u Srbiji“ Beogradske nedelje dizajna.

 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu