Nema druge kuće od Srbije - iKragujevac


Vesti

Sretenjskom akademijom pod nazivom “I Ustav... i Država...“ u zdanju Stare skupštine, u Kragujevcu je obeležen Dan državnosti Srbije odnosno dan kada je 1835. godine u tadašnjoj prestonici donet jedan od prvih demokratskih ustava u ondašnjoj Evropi - Sretenjski ustav.

Tog dana, na prostoru kraj Stare crkve, pod otvorenim nebom, 2400 narodnih predstavnika, okupljenih oko kneza Miloša, izglasalo je ustav. Knez je dopustio donošenje liberalnog ustava kakav je narod želeo, ali je u opštem interesu naroda i države posle 55 dana ukinuo ustav na zahtev Rusije, Austrije i Turske.

Pored gradonačelnika Kragujevca Radomira Nikolića, akademiji su prisustvovali brojni gosti i prijatelji Grada. Zbog obaveza, predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić bio je sprečen da prisustvuje akademiji. Sretenjsku besedu Tomislava Nikolića prisutnima je pročitao Radoslav Pavlović savetnik za kulturu predsednika Srbije.

Bez Karađorđa ne bi bilo ni Miloša, ni slobode, ni Ustava Sretenjskog koji je na dušu i savest svakog od nas utisnuo znamenje pravde, slobode, jednakosti pred Bogom i zakonom, kaže se pored ostalog u besedi predsednika Republike Srbije Tomislava Nikolića. Sretenjski ustav je bio kratkog veka, ali je bio naš, slika srpskog bića i nacionalnog htenja. Ostaje upamćen kao najslobodniji, najliberalniji, najmoderniji ustav svoga doba.

Čudan smo mi narod. Učimo istoriju i crpimo nadahnuće iz pesme ispisane deseteračkim stihom, zvukom gusle i odjecima narodnog predanja. Sve je počinjalo sa Mili Bože, čuda velikoga! Kako te narod metne u gusle – takav ćeš za vijeka ostati.

Važno je znati svoju istoriju, iz udžbenika i pesama podjednako. U njoj je bilo teško rešavati pitanja opstanka srpskog naroda i stvaranja savremene Srbije. Danas je teško na drugi način: kao da nikada nisu ni prestajali, kroz Srbiju i danas, sa mnogih strana, duvaju oni vetrovi iz tuđe kuće i tuđe pameti koji bi da slome svako drvo što im je na putu. Jako je srpsko stablo da bi ga iz korena iščupale oluje – kaže Nikolić. Biće još jače ako Srbija ojača u jedinstvu, slozi, ako raste koliko u privredi i ekonomiji toliko u duhovnosti i prosvećenosti, ako se obožimo i umnožimo.

Za svakog od nas nema veće svetinje od slobode i pravde, nema druge kuće od Srbije. Hrabro kao vožd, mudro kao knjaz, pa da i naše doba zasluži da ga pesnik u guslama opeva – kaže se u besedi predsednika Srbije Tomislava Nikolića.

U umetničkom delu programa koji je rađen po motivima predstave “Miloš Veliki“ nastupili su glumci Knjaževsko – srpskog teatra, zatim Kragujevačko pevačko društvo i Pevačko društvo Studenac, kao i solisti Lidija Jevremović i Zorica Beloica.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu