OVO ŠUMADIJSKO SELO je od POLUDRAGOG KAMENJA,svaki KAMENČIĆ ZLATA VREDI! - iKragujevac


Vesti

Od  nalazišta dragog kamenja u Srbiji istraženo je samo 11 , ali nijedno od njih se ne eksploatiše iako su istraživanja dokazala da bi to bilo ekonomski isplativo.

Stručnjaci, naime, otkrivaju da su domaća ležišta bogata opalom, jaspisom, ahatom i kalcedonom, čija se cena na tržištu kreće od pet do 250 evra po kilogramu kad je reč o sirovini, dok obrađeni koštaju i do 10 puta više, zavisno od kvaliteta obrade. Najvredniji među njima je ipak akvamarin, plavi i zeleni, čija cena dostiže i do čak 1.000 evra po gramu ukoliko je sirovina kvalitetna.

Profesor Vladimir Simić sa Rudarsko-geološkog fakulteta u Beogradu objašnjava da za početak eksploatacije dragog kamena nije potrebno više od 10.000 evra ulaganja, ali tvrdi da je taj posao neisplativ zbog komplikovanih i skupih procedura.

On dodaje da se ne zna kolika je vrednost srpskih ležišta dragulja zbog toga što nisu dovoljno istražena.Tako je region Šumadije – ležište, brdo Glavica u selu Ramaća, 8,5 km od Stragari, bogato opalom čija cena po kg može dostići i neverovatnih 250 evra.Ovo drago kamenja ima različite nijanse zelene i braon boje, kao i šareni svetlozeleni u osnovi sa tamnozelenim i braon nijansama.

 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu