NACIONALNI DAN BEZ DUVANSKOG DIMA: Odrasli puše i mene guše - iKragujevac


Vesti

Program obeležavanja Nacionalnog dana bez duvanskog dima u organizaciji Instituta za javno zdravlje Kragujevac uz partnersku pomoć zdravstvenih i obrazovnih ustanova i podršku grada Kragujevca počeo je jučerašnjom zajedničkom aktivnošću Instituta i Sindikata gradske uprave.

 Aktivnosti koje se realizuju u okviru obeležavanja Nacionalnog dana bez duvanskog dima i ove godine upozoravaju javnost na štetne efekte izlaganja duvanskom dimu, posebno po zdravlje dece i mladih. Ovogodišnji slogan kampanje “Odrasli puše i mene guše“, a o temi na konferenciji za novinare danas održanoj u zgradi Gradske uprave govorila je Gordana Damnjanović, član Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu.

Grad Kragujevac će uvek pružati podršku institucijama i organizacijama u svim aktivnostima koje su u oblasti javnog zdravlja a koja usmeravaju svoje aktivnosti organizovanim preventivnim odvikavanjem od pušenja. Takav stav je do sada dao dobre rezultate i pozitivne efekte na smanjenje loše navike – rekla je doktorka Damnjanović.

O važnosti prestanka pušenja, bolestima i posledicama u svakodnevnim razgovorima sa pacijentima, lekari Zavoda za zdravstvenu zaštitu radnika intenzivno govore, istakla je na konferenciji Biljana Veljković, doktorka u Zavodu i dodala da je u takvoj odluci važna podrška najbližih, izabranog lekara ali i saradnja sa stručnjacima u Savetovalištu za odvikavanje.

Ne samo 31. januara i 31. maja, kada se obeležavaju nacionalni i svetski dan borbe protiv duvanskog dima, zaposleni u Domu zdravlja svakodnevnim aktivnostima i u radu sa pacijentima sprovode zdravstveno edukativne i preventivne aktivnosti, objasnila je dr Bisenija Radivojević i dodala da je u svetlu ovogodišnje kampanje fokus na deci, mladima i porodici pa su tako i aktivnosti ove ustanove na njih usmerene.

Savetovalište za odvikavanje permanentno sprovodi akcije u cilju upozoravanja mladih da ne počnu da puše i u cilju odvikavanja osoba koje puše. Ovogodišnji slogan “Odrasli puše i mene guše“ šalje poruku roditeljima da su njihova deca pasivni pušači i da se odreknu te loše navike zbog zdravlja svoje dece. U susret Nacionalnom danu bez duvanskog dima, Institut sa svojim saradanicima, partnerima u organizovanju programa odražao je radionice i edukacije u nekoliko vrtića, osnovnih i srednjih škola.

Urađene su prezentacije o radu Savetovališta u mnogim institucijama i ustanovama u gradu a slične akcije ćemo nastaviti sledećih meseci u ostalim gradskim preduzećima, najavio je Miloš Radosavljević, član stručne republičke komisije za kontrolu duvana Ministarstva zdravlja i koordinator u Savetovalištu za odvikavanje od pušenja na Institutu u za javno zdravlje.

Svojim učešćem u programu obeležavanja Nacionalnog dana bez duvanskog dima podršku Institutu i Savetovalištu pružili su Zavod za stomatologiju, GO Crveni krst, GTO Kragujevac. 

 

izvor: kragujevac.rs

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu