Tribina o bezbednosti u saobraćaju u Prvoj kragujevačkoj gimnaziji - iKragujevac


Vesti

Prva od devet tribina koje će biti održane u kragujevačkim srednjim školama u okviru kampanje “Vozi bezbedno – biraj život“, održana je danas u sali Prve kragujevačke gimanazije. Tribinu su zajednički organizovali grad Kragujevac i Kancelarija za mlade u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova – saobraćajnom policijom, Zavodom za hitnu medicinsku pomoć i Sektorom za vanredne situacije – vatrogasnom službom.

Specijalni gost tribine bio je Milan Mitić iz Požarevca, momak koji je preživeo tešku saobraćajnu nesreću prilikom vožnje motora u pijanom stanju. Prilikom pada sa motora imao je povrede opasne po život i proveo je u komi 40 dana. Sticajem srećnih okolnosti, ali i velikom upornošću i voljom, preživeo je, prema medicinskim statistikama kao jedan u milion, ponovo naučio da hoda, i sada živi, kako kaže, svoj drugi život. U ime grada Kragujevca, učesnike tribine pozdravio je Stefan Nikezić, pomoćnik gradonačelnika za unapređenje položaja mladih

Ovom tribinom želimo da podignemo svest mladih o bezbednoj vožnji. Udruženim snagama i saradnjom između lokalne samouprave i ustanova i institucija koje se bave bezbednošću u saobraćaju, medija i škola, možemo da pomognemo mladima i da sprečimo ovakve nesreće – kaže Nikezić.

Jelena Radovanović iz Odeljenja saobraćajne policije, Policijske uprave grada Kragujevca istakla je da su najčešći uzroci saobraćanih nezgoda brzina, alkohol, nekorišćenje sigurnosnog pojasa u vožnji i upotreba mobilnog telefona.

Napomenula je da su prekršajne sankcije rigoroznije za vozače sa probnom vozačkom dozvolom, i da mladi treba da obrate pažnju kako na svoju bezbednost tako i na bezbednost ostalih učesnika u saobraćaju.

Vozači sa probnom vozačkom dozvolom smeju upravljati brzinom koja je najviše 90% od ograničenja na delu puta kojim se kreću. Kada je reč o alkoholu koji je najčešći pasivni uzrok saobraćajnih nezgoda, za vozače sa probnom vozačkom dozvolom, zakon je nešto specifičniji u odnosu na druge grupe vozača, s obzirom da prilikom vožnje nije dozvoljeno konzumiranje alkohola uopšte.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu