Radnici Zastava INPRO zainteresovani za invalidsku penziju - iKragujevac


Vesti

Radnici sa invaliditetom, koji od 11. oktobra štrajkuju glađu u fabrici Zastava INPRO u Kragujevcu zbog neisplaćenih zarada i najava da će biti proglašeni za tehnološki višak, zainteresovani su za odlazak u invalidsku penziju, rečeno je danas agenciji Beta u Štrajkačkom odboru. 

Član Štrajkačkog odbora Ljubica Vranić rekla je agenciji Beta da je desetak radnika danas otišlo u Zavod za zdravstvenu zaštitu radnika (nekadašnju Medicinu rada), zbog pregleda i pribavljanja dokumentacije koja im je potrebna da se prijave za invalidsku penziju.

"Invalidske penzije su vrlo male. Ono što smo mi videli u Fondu PIO, imali bismo od 14.000 do 25.000 dinara, za one naše kolege koje imaju 37 godina radnog staža. Većina će imati ispod 20.000 dinara invalidsku penziju, a samo njih troje ili četvoro imaće više od 20.000 dinara zbog dužeg radnog staža", rekla je Ljubica Vranić.

Ona je rekla da ima obećanja da će oni koji odlaze u invalidsku penziju dobiti i socijalni program, ali i da o tome "nema ništa zvanično na papiru".

"Borimo se i čekamo da se razreši ova naša agonija. Nadamo se da će biti nešto pozitivno rešeno za nas", rekla je Vranić.

Ona je objasnila da je predlog za odlazak u invalidsku penziju došao od direktora Grupe Zastava vozila, u okviru koje radi i fabrika Zastava INPRO.

U štrajk glađu ušlo je 28 invalida rada druge i treće kategorije, među kojima ima nekoliko i ratnih vojnih invalida. Svi imaju od 27 do 37 godina radnog staža.

Prema rečima Vranićeve, zdravstveno stanje štrajkača glađu je i jutros loše, a trojica radnika su u ambulanti na dodatnom ispitivanju jer im je juče prilikom intervencije lekara Hitne pomoći ustanovljen visok krvni pritisak i povišen šećer u krvi.

Među njima je i predsednik Štrajkačkog odbora Stevan Pušonja koji je primao infuziju.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu