I KRAGUJEVAC IMA LEGLO KRIMINALA: Pogledajte gde! - iKragujevac


Vesti

Kriminal, kršenje zakona, je postupak, čin, delo kažnjivo po zakonu. Kriminalitet je pojava u društvu koja se manifestuje u vršenju društveno opasnih dela za koja je predviđena krivična sankcija. 

 Tokom prošle godine grupa za suzbijanje narkomanije Policijske uprave u Kragujevcu zaplenila je 370 kilograma različitih opojnih droga. Posebno zabrinjava činjenica da se starosna granica uživalaca narkotika spustila na 15 godina.

Povodom trogodišnjice rada Udruženja građana „Centar protiv droge” u Skupštini grada prezentovana je statistička slika korisnika opojnih droga u Kragujevcu. Inspektori grupe za suzbijanje narkomanije Policijske uprave upoznali su javnost sa najrasprostranjenijim drogama, ali i sa sprovedenim akcijama u kojima je tokom prošle godine zaplenjeno 370 kilograma različitih opojnih droga.

Među najvećim zaplenama ističemo preko 350 kilograma opojne droge marihuana, zatim pet kilograma heroina, dok u manje spadaju 220 grama amfetamina, 54 grama kokaina kao i ostalih opojnih droga u koje spada ekstazi i zloupotreba tableta koje se nalaze na listi kontrolisanih psihoaktivnih supstanci, koja je proširena 2013. godine.

Ova grupa presekla je i pet međunarodnih krijumčarskih kanala iz pravca Albanije, preko Kosova i Metohije, u kojima su radi prodaje na teritoriji Srbije, ali i zemalja zapadne Evrope otkrivene opojne droge marihuana i heroin. Tom prilikom uhapšeno je i nadležnim višim javnim tužiocima sprovedeno osam lica, a zaplenjeno je 137 kilograma narkotika.

Tokom prošle godine na teritoriji Kragujevca zabeležena je povećana prodaja i korišćenje sintetičkih opojnih droga, najčešće amfetamina, tzv. spida, dok je po broju korisnika porast zabeležen i među uživaocima kokaina. Ipak, u Policijskoj upravi ističu da se ne radi o većim količinama. Zanimljivo je da je zabeležen pad opojne droge heroin, poznatije kao droga ubica, jer se, kako je navedeno, dugogodišnji uživaoci ove supstance nalaze na odeljenju za psihijatriju Kliničkog centra na programu odvikavanja metadonom.

Kako je pokazala statistika policije, u Kragujevcu su sve polularnije sintetičke droge, „spid“, „ekstazi“, MDMA“, ali i kokain. Sve se manje konzumira heroin. Najmlađi uhapšeni diler droge, koji je istovremeno i narkoman, ima 14 godina.

Najstariji su odavno zašli u šestu deceniju života. Kako iKragujevac nezvanično saznaje najviše kriminala ima u naseljima Aerodrom, Bubanj, Erdoglija, Bresnica i Šumarice. 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu