Džeparoši ne biraju ni vreme ni mesto: Evo gde najviše vrebaju! - iKragujevac


Vesti

Sve više ljudi biva pokradeno, a džeparoši više ne biraju ni vreme ni mesto.

Na prvi pogled krade se više nego ikada pre, ali policijska statistika govori - krađa je ipak manje nego proteklih godina! Jedino objašnjenje za nove situacije moglo bi da bude da mnogi ne prijavljuju da su pokradeni.

Do sada ste se ugavnom brinuli da vas ne opljačkaju u gradskom prevozu, ali od sada ćete morati da pripazite i dok šopingujete, jer su u poslednje vreme glavne lokacije džeparoša postali veliki tržni centri.

Naime, lopovi su počeli da koriste velike gužve u šoping centrima i dok se opušteno šetate razgledajući radnje, može vam se lako desiti da ostanete bez novčanika.
Najviše stradaju majke koje guraju kolica, jer one imaju puno stvari, skoncentrisane su na decu i samim tim postaju laka meta.

Statistika govori da je 2013. godine bilo 671 krivično delo krađe, utaje ili prevare. 2014. godine bila su 553 takva krivična dela, a u prvih pet meseci 2015. zabeleženo je 264 ovakvih dela.

Mnoge trgovine lopove ne prijavljuju jer je vrednost ukradene robe ispod 15.000 dinara, pa bi trgovci lopova morali da gone po privatnoj tužbi, što im se ne isplati. Drugi ne prijavljuju zbog toga što ne Prema policijskim podacima, lopovi su uglavnom muškarci i to starosti od 20 do 40 godina.žele im se policajci kreću radnjom pred zbunjenim mušterijama.

Obratite pažnju kada ste u tržnim centrima, u javnom prevozu. Obratite pažnju na autobuskoj stanici na ljude koji su agresivni i guraju se, ali i na one previše ljubazne koji staju blizu vas i slučajno vas guraju. Na bilo kom mestu, čak i na onima koje smatrate sigurnim, ne pokazujte javno sadržaj novčanika, ne vadite vredne stvari iz torbe tako da svi mogu da ih vide. Kada plaćate nešto ili ste u nekoj instituciji, ne spuštajte torbe i novčanike na pultove, gde su oni laka meta izvršiocima. Novčanik u zadnjem džepu je takođe kobna greška. Takođe, ne bi trebalo da u stanove puštate prodavce jastuka i ćebadi, sitnih kućnih aparata i šerpi, jer je niz građana tako pokradeno. Treba biti oprezan i sa prodavcima šminke, srebra i čarapa koji ordiniraju po kancelarijama gradskih i državnih službi.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu