ZABRINJAVAJUĆA STATISTIKA: 18.000 Kragujevčana godišnje kod psihijatra! - iKragujevac


Vesti

Udruženje osoba sa mentalnim smetnjama „Luna“ dobilo je prostorije za rad u Ulici kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića 25. Svi Kragujevčani kojima je potrebna pomoć psihijatra moći će da se obrate stručnjacima koji rade u ovom udruženju. Stručna pomoć biće pružena i članovima porodica u kojima živi osoba sa mentalnim problemima, kaže predsednica UO „Lune“, psihijatar Suzana Perović.

Naš zadatak je da osobama sa mentalnim smetnjama i članovima njihovih porodica pružimo socijalno-psihološku podršku, da ih podstaknemo da se uključe u društvenu zajednicu kroz programe lečenja i radne aktivacije. Za sada imamo likovnu, vajarsku i novinarsku radionicu, kao i radionicu za pomoć depresivnima i ženama koje boluju od karcinoma materice – navela je Perovićeva.

Početku rada udruženja „Luna“ u novim prostorijama prisustvovala je i ministarka Slavica Đukić-Dejanović. Ona je naglasila da je Kragujevac prvi grad u Srbiji koji je u skladu sa zakonom otvorio Savetovalište za pomoć licima sa mentalnim smetnjama. Aktivnost „Lune“, kako je objasnila, predstavlja međukorak ka osnivanju prvog centra za pomoć osobama sa psihičkim problemima u našoj zemlji.

Mentalno zdravlje naše nacije je na nivou zdravlja drugih nacija u regionu i Evropi. Ipak, moramo ozbiljno da radimo na prevenciji, jer će depresija do 2020. postati drugi uzročnik radne nesposobnosti, odmah posle kardiovaskularnih bolesti – upozorila je Đukić-Dejanović, napominjući da medicinsku pomoć i savet psihijatra svake godine zatraži između 18.000 i 18.500 Kragujevčana.

Finansijsku i savetodavnu pomoć udruženju „Luna“ pružila je Asocijacija „Trentino“ iz Italije, koja je deceniju svog rada posvetila uključivanju osoba sa mentalnim problemima u društvo. Na stvaranju otvorenog, inkluzivnog društva, Asocijacija „Trentino“ sarađuje sa tridesetak regija u jugoistočnoj Evropi, prenoseći im iskustvo stečeno na tom polju. Trentino je, inače, grad u kome već 30 godina ne postoje ustanove zatvorenog tipa za smeštaj lica sa psihičkim problemima.

Izvor: Politika

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu