PORAŽAVAJUĆE: Sve više dece prosi, a kome taj novac ide (VIDEO) - iKragujevac


Vesti

Deca rade. Tako što stoje na ulicama u društvu majki, ponekad i sami, i traže „neki dinar“ od prolaznika. Tu su i deca koja peru vetrobranska stakla automobila kada stanu na semaforima. Tako zarađuju deca sa asfalta.

Prljava, mršava, obučena u dronjke, bosa deca, koja prose na ulicama, uobičajena su slika Kragujevca.
Broj dece koja se bave prosjačenjem svake godine se povećava.

Verovatno se uvek zapitate kome ide taj novac koji sirota deca skupljaju po celi dan. Novac ne ide deci, već osobama koje su punoletne, koje su ih dovele da prose ili čiste vetrobrane i koje stoje iza njih, često ih posmatrajući sa strane. A posle im oduzimaju novac, ostvarujući tako veliku zaradu.

Najčešće se radi o porodično srodničkim vezama, gde se prosjačenje u okviru porodice praktinčno prenosi sa kolena na koleno, na čelu prodice je otac koji sve to organzuje dakle sva deca prose.

Iako većina dece prosi da bi zaradila za život svoje porodice, neka od njih deo su lanca organizovane zloupotrebe kriminalnih grupa.

Organizatori ih uče kako da se pretvaraju da su bogalji, da su gluvonemi, pa čak ih sakate kako bi im donosili veću zaradu.

Decu često šalju da prose u druge gradove, pa čak i države, posebno u Bosnu i Hercegovinu, kao što i strani državljani dolaze u Srbiju.  

Podsetimo se kako je jedan dečak iz Kragujevca zarađivao za život:

 

 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu