Izvoz zaokružen na 50 MILIONA DOLARA! - iKragujevac


Vesti

Delegacija poslovodstva Zastave oružje danas se vraća iz dvonedeljne posete Americi, gde su sa tamošnjim poslovnim partnerima, među kojima je vodeći kompanija Century arms, definitivno ugovorili poslovne aranžmane za narednu godinu.

Zastavina fabrika oružja će, prema upravo ugovorenim poslovima u SAD-u, tamošnjim partnerima dogodine da isporuči poluautomate tipa "kalašnjikov", koji se u Americi koriste kao lovački karabini, kao i odgovarajući kontingent rezervnih delova, pre svega okvira koji su potrošna roba. Ukupna vrednost ugovorenog izvoza u Ameriku za narednu godinu premašuje sedam miliona dolara.

Ugovorenim isporukama poluautomata na američko tržište, kragujevački oružari su, tvrde u Zastavi, gotovo u celosti zaokružili plan izvoza za narednu godinu, čime će fabrički kapaciteti biti upošljeni u potpunosti, i od kojeg očekuju ukupni devizni prihod najverovatnije veći od 50 miliona dolara. Prema skorašnjim informacijama iz Zastave oružja, ta fabrika je već započela ugovaranje izvoza vojnog i lovačkog-sportskog naoružanja kao i oružja za ličnu odbranu i za 2018. godinu.

Zastavino oružje, posebno pešadijsko, u poslednje vreme je, inače, veoma traženo, pre svega na trusnim područjima Bliskog istoka i severa Afrike, ali i u drugim delovima sveta. Kragujevačka fabrika, koja izvozi u više od 40 zemalja na svim kontinentima, proletos je pobedila na tenderu za nabavku pešadijskog naoružanja u Indiji, čime je otvorena mogućnost za isporuke bezbednosnim snagama i te, posle Kine, najmnogoljudnije zemlje sveta.

Fabrika je u međuvremenu, pustila u rad većinu od 17 do letos kupljenih numeričkih mašina, u čiju je nabavku uloženo 2,5 miliona evra, od kojih je dva miliona obezbeđeno kreditom Srpske banke, sa grejs periodom i rokom otplate od dve godine, dok su preostalih 500.000 evra izdvojeni iz fabričke kase.

- Nova oprema obezbeđuje smanjenje troškova poslovanja i stabilan kvalitet, a samim time i veću konkurentnost naših proizvoda na svetskim tržištima, na kojima smo za ovu godinu ugovorili prodaju vojnog i ostalog oružja u vrednosti od 50 miliona dolara. To će nam bitu dovoljno da isfinansiramo kompletno poslovanje fabrike i ostvarimo dobit od oko pet miliona dolara .

 

Izvor: Danas

 

 

 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu