VEROVALI ILI NE: Šumadinac nudi Srbiji besplatnu struju, Srbija nije zaintresovana! (FOTO) - iKragujevac


Vesti

Profesor doktor Vladan Petrović je, u selu Badnjevac kod Kragujevca, u svom dvorištu postavio solarno postrojenje, koje sakuplja sunčevu energiju visoke temperature za dobijanje toplotne i električne energije. Ovaj jedinstvena tehnologija mogla bi da donese revoluciju u energetici jedne zemlje, a Vladanova najveća želja je da se njegov izum proizvodi u Srbiji.

U selu Badnjevac kod Kragujevca nalazi se neobično metalno postrojenje uklopljeno u šumadijski krajolik. Postrojenje dr Petrovića koncentriše solarnu energiju visoke temperature, koja se skuplja u akumulator. Prikupljena energija može da se koristi za grejanje, ali i za proizvodnju struje.

"Naš je sistem jedini u svetu koji to može i mi možemo danas da napravimo akumulatore toplote koji će imati gubitke ispod pet odsto na godišnjem nivou, a to je recimo danas nezamislivo i to je proizvod koga nema na inostranom tržištu nigde i kada bi neka firma kod nas, ili deset, mada bi bilo potrebno i stotinu firmi, mogla da proizvede sve ovo, onda bi imala tržište u celom svetu", kaže Petrović.

Budućnost je u novim tehnologijama koje koriste obnovljive izvore energije, a Vladan Petrović je u poslednjih 15 godina radio na još 20 izuma. Iako su za njegovo solarno postrojenje istovremeno zainteresovane firme iz Zapadne Evrope i Amerike, kao i investitori iz istočnjačkih zemalja, Vladan želi da se ova jedinstvena tehnologija u svetu proizvodi u Srbiji.

"Vi možete da imate serijsku proizvodnju iz toga. Mi smo i razvili sistem za individualnu gradnju, sa koncentratorom od četiri metara prečnika, i sa akumulatorom koji ulazi u zemlju i koji može da greje kuću od 200 kvadrata cele zime i da dobije i toplu vodu cele godine, može i da se kombinuje, da imate i struju 250 dana u godini", objašnjava ovaj pronalazač.

Ovakvo jedno postrojenje za koncentrisanje solarne energije ima snagu da greje pet kuća od po 100 metara kvadratnih, tokom čitave jedne zime, a kada bi ovakav način prikupljanja alternativnih energija ušao u naš energetski sistem, mogao bi da snabdeva toplotnom energijom čitav jedan grad.

Vladanov izum koji koristi sunčevu energiju tehnički nije zahtevan, a mogao bi da osvoji svetsko tržište. Ipak, do sada se niko od vodećih ljudi iz Srbije nije obratio Vladanu, niti stranim investitorima koji su dolazili u našu državu, kako bi im Vladan predočio ideju o mogućnostima jedne tehnologije koja bi mogla da postane vodeća u energetici jedne zemlje.

Izvor: RTV 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu