Kragujevčanin pokrenuo akciju edukacije omladine: Alkoholisanost, pijanstvo, nadrogiranost - Naočare koje simuliraju ove pojave obići će škole! (FOTO) - iKragujevac


Vesti

Edukacija kreće u novembru mesecu, a koordinatori će posetiti sve škole na teritoriji Beograda, Novog Sada i Kragujevca. učenici trećih i četvrtih razreda jer, prema rečima našeg sagovornika, mladi tada dobijaju vozačku dozvolu, a pre sedanja za volan najbitnije je predočiti im opasnosti koje sa sobom nosi korišćenje alkohola i psihoaktivnih supstanci. 

- Okupili smo se sa jednim ciljem, a to je da kroz pomalo drugačiji prisup približimo deci štetnost alkohola i svake vrste opijata - rekao je policajac Miloš Maksimović, jedan od koordinatora ovog programa.

Postoji osam različitih vrsta ovih naočara i svake od njih simuliraju uticaje supstanci na ljudski organizam. Četiri para pokazuju različite nivoe alkoholisanosti, zatim simulaciju pospanosti i teškog umora, dok poslednja dva para pokazuju uticaj konzumacije marihuane i teških droga. Činilo se gotovo nemogućim obavljanje nekih najosnovnijih motoričkih radnji. Hodanje po pravoj liniji, stajanje na jednoj nozi. Čak i kucanje sms poruke postalo je misaona imenica.

Dok smo isprobavali ove naočare, shvatili smo zapravo samu težinu i važnost celokupnog projekta.

Naš reporter stavio je naočare na glavu u želji da i sam oseti "magiju" istih. Par koji simuliše uticaje teških droga i lekova bilo je gotovo nemoguće nositi duže od jednog minuta, iako je koordinator Maksimović rekao da je za pravi efekat potrebno gledati bar pet minuta kroz njih.

- Naša zamisao je da kroz jedan školski čas održimo predavanje na temu štetnosti konzumiranja alkoholnih pića i psihoaktivnih supstanci. Ono u čemu se razlikujemo je to da će učenici, pored teorije, imati i jedno praktično iskustvo na otvorenom terenu uz korišćenje ovih naočara. Oni će time neposredno učestvovati u simulaciji dejstva ovih opijata na organizam, prvenstveno na kognitivne sposobnosti - objašnjava Maksimović.   

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu