TRAGEDIJA JE MOGLA DA SE SPREČI: Detalji nesreće na Srebrnom jezeru - iKragujevac


Vesti

Nezapamćena tragedija je potresla Srbiju, kada su se rođena braća Stefan (14) i Nikola Petrović (13) iz sela Trska kod Rače Kragujevačke utopila u nedelju popodne u Srebrnom jezeru kod Velikog Gradišta, a prema rečima meštana, ova tragedija je mogla da se spreči.

Prvo je nađeno telo mlađeg dečaka Nikole oko 14:50. Telo njegovog brata Stefana pronađeno je sat kasnije. U međuvremenu je počela istraga o okolnostima ove užasne tragedije koja se dogodila u nedelju oko 14:30.

– Šest dečaka iznajmilo je jednu pedalinu, dok su četvorica bila na drugoj. Otišli su na suprotni kraj jezera i tamo je Stefan Petrović, koji se nalazio na pedalini gde je bilo šestoro dece, pokušao da pređe na drugo plovilo. On se okliznuo, pao, pri tome najverovatnije udario glavom o pedalinu i upao u jezero. Njegov brat Nikola skočio je sa njim, zagrlio ga i pokušao da ga izvuče, ali niko od njih nije izronio – kaže sagovornik iz istrage.

Policja istražuje odgovornost Zorana Jovanovića, direktora škole “Karađorđe” iz Rače sa kojim su deca otputovala na fudbalski turnir, kao i trenera sa kojim su posle utakmice svratili na Srebrno jezero. Oni su u policiji izjavili da nisu odgovorni što su deca bila bez nadzora.

Na policiji je sada da istraži da li je sve to ispoštovano.

– Plovilo ne može da iznajmi maloletnik bez pratnje odraslih. Takođe ovabezno je da u pedalini bude prsluk za spasavanje, što prema rečima svedoka u ovom slučaju nije bilo. Dok neki poštuju pravilo i ne puštaju decu i pijane na pedalinu, neki ne poštuju ovo pravilo – kaže lokalni zvaničnik.

Policija još nije podigla krivične prijave protiv direktora škole i trenera. Ukoliko se utvrdi da je krivično delo učinjeno iz nehata, preti im 3 godine zatvora, u slučaju teških telesnih povreda i smrti do 8 godina zatvora.

tragicna ekskurzija decaci iz kragujevca udavili se u srebrnom jezeru

Očevici nemilog događaja kažu da su dečaci na pedalini proveli više od sat vremena, bez ikakve kontrole. Na jezeru nema čak ni spasioca, a dečaci u trenutku nestanka nisu nosili zaštitne prsluke.

– Svi smo u šoku, ovo je nezapamćena tragedija, ali smo ujedno i kivni jer ovaj nemili dogaćaj nije ovako morao da se završi da je bilo spasioca i da su dečaci imali zaštitne prsluke. I pre mesec i po dana se ovde isto utopio mladić (30), stvarno je vreme da neko preduzme nešto povodom zaštite na jezeru – rekla je za stanovnica Velikog Gradišta.

Dodala je da su se prijatelji i komšije, čim su saznali za tragediju, okupili kako bi saučestvovali u bolu sa porodicom.

– Svi su se okupili, plakali, padali u nesvest od šoka i tuge. Majka je krenula u vodu kada je stigla, ovo je zaista nezapamćena tragedija. Takođe i svi od službi bili tu. Policija, žandarmerija, hitna pomoć, ali je tada već bilo kasno. Trebalo je ranije da se misli o zaštiti, tako ne bi došlo do svega ovoga – zaključila je ona.

Iz “Turističke organizacije Velikog Gradišta”, kažu da na jezeru postoje bove koje obeležavaju dokle se može ići, i da na jezeru uvek ima kola hitne pomoći i medicinskog osoblja. Iako je jasno da lekari mogu pružiti prvu pomoć nekome na obali, jasno je i da davljeniku u vodi ne mogu da pomognu i da su za to neophodni spasioci.

Iz Turistička organizacije su naveli da su pošle godine pokrenuli inicijativu da se na jezeru angažuju spasioci. Kontaktirali su upravu Ade Ciganlije i rečeno im je da prvo treba da se napravi studija sa svim parametrima (dubina, širina, dužina, te podaci o broju kupača, plaža i drugo) na jezeru. Na osnovu toga se pravi plan i potom angažuju spasioci, ali dodaju da nije lako ni naći kvalifikovane spasioce.

Izvor: Telegraf

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu