BRAVO, TAKO TREBA: Voće iz Čumića pravo u Rusiju - iKragujevac


Vesti

Prvi put na ovogodišnjem Sajmu poljoprivrede izložba, koju je pomogla i gradska uprava. Proizvedu od 100 do 500 tona kvalitetne šljive koju mnogi suše radi bolje zarade.

Prvi put na ovogodišnjem, trinaestom po redu Sajmu poljoprivrede, priređena je i izložba voća i stonog grožđa u organizaciji Udruženja "Šumadija voće" iz sela Čumić kod Kragujevca, inače poznatom po velikim plantažama raznog voća, među kojim dominira šljiva.

Većina voćara iz Čumića već godinama svoje proizvode izvozi najviše u Rusiju, ali je njihovo voće prisutno i na tržištu Nemačke i drugih zemalja.

Čumić zbog toga zovu i selo šljive, mada na štandovima, u izložbenom prostoru "Šumadija sajma", ima i jabuka, grožđa i drugog kvalitetnog voća iz ovog dela Šumadije. Ovu značajnu izložbu finansijski je pomogla i gradska uprava.

Proizvođači pričaju da je Sajam dobra prilika da na jednom mestu prikažu reprezentativne plodove iz svog kraja, ali i da se upoznaju sa novitetima i savremenim trendovima u poljoprivrednoj proizvodnji.

Goran Mijailović iz Čumića nije samo veliki proizvođač, već i prerađivač. On je izgradio pogon za proizvodnju voćnih rakija, kao i sušaru. Takvom kombinacijom, kaže, proizvodnja je isplativija i ne mora da zavisi od trenutne cene svežeg voća, što je osnovni problem, mnogobrojnih voćara iz ovog kraja.

- Ove godine rod je bio odličan, ali potražnja je dosta slaba, cena nepovoljna - kaže Mijailović. - Zato sam prodao tek pet odsto svoje proizvodnje, i to je otišlo za Rusiju. Veći deo roda šljive je u sušari. Tu je i bolja zarada.

On ima dvadeset hektara zemlje pod voćem. Najviše je šljive, ali ima i zasade jabuka, višanja, trešanja. Od tog posla živi njegova šestočlana porodica. Ovogodišnji rod sa njegovog imanja je oko 500 tona voća.

I drugi voćari iz ovog sela, svako od desetak domaćinstava koja su zajedno i osnovala Udruženje "Šumadija voće", imaju između sto i tri stotine tona voća. Kažu da bez obzira na variranje cena njihovih proizvoda, šire zasade i planiraju da naprave još jače udruženje.

PREKO 200 IZLAGAČA

Ovogodišnji Sajam poljoprivrede, kako kažu organizatori, najposećeniji je od osnivanja ove sajamske manifestacije. Tokom četiri dana Sajma, (do nedelje 11. septembra) predstaviće se više od dve stotine izlagača-distributera najnovije poljoprivredne mehanizacije, prerađivača, proizvođača iz svih krajeva Srbije. Organizovana su i brojna stručna predavanja.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu