OKO 10 HILJADA ROMA U KRAGUJEVCU: 10 godina Kancelarije za romska pitanja! - iKragujevac


Vesti

Kancelarija za romska pitanja, formirana pri Gradskoj upravi za vanprivredu grada Kragujevca, a u cilju afirmacije i integracije Roma u društvene tokove, ove godine obeležava deset godina rada. Tim povodom, dr Gordana Damnjanović, član Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu i Zoran Nikolić, koordinator Kancelarije, organizovali su svečani prijem za predstavnike ustanova, institucija, organizacija i udruženja civilnog sektora sa kojima sarađuju na unapređenju položaja romske populacije.

Kancelarija za romska pitanja učinila je puno za romsku populaciju kao i za imidž Kragujevca na lestvici gradova koji su učestvovali u realizaciji ciljeva Strategije u prethodnom periodu. Nova Strategija za socijalno uključivanje Roma i Romkinja planirana do 2025. godine, je dokument koji je strateški utemeljen i u našim lokalnim akcionim planovima i njima su obuhvaćene najvažnije oblasti romske zajednice, stanovanje, obrazovanje, zapošljavanje, zdravstvo, socijalna politika. Kancelarija za romska pitanja, jaka podrška civilnog sektora i saradnja sa institucijama su iskorak koji lokalna samouprava grada Kragujevca čini na sveobuhvatnoj intergraciji Roma, rekla je Gordana Damnjanović. Podsetivši na priznanje Saveta Evrope koje je grad Kragujevac dobio za projekat “Snažni od početka“, mnogobrojne aktivnosti i projekte vezane za stanovanje, dr Damnjanović je rekla da još nije učinjeno dovoljno. Najviše je učinjeno u oblasti obrazovanja, zdravstva i socijale, dok su gorući problemi još uvek stanovanje i zapošljavanje na kojima ćemo svi raditi u narednom periodu, a u cilju unapredjenja položaja romske zajednice, zaključila je dr Damnjanović.

Otvaranjem Kancelarije za romska pitanja 2006. godine uspostavljena je direktna saradnja između lokalne smouprave i romske zajednice, koja se u proteklih deset godina nije prekidala, i u partnertsvu sa mnogobrojnim institucijama, ustanovama i udruženjima sve vreme se zajednički radilo na realizaciji mnogobrojnih aktivnosti, kazao je Zoran Nikolić, koordinator za oblast saradnje i integracije Roma, izrazivši zahvalnost partnerima na uspešnoj saradnji. Tokom desetogodišnjeg rada urađeno je preko 2000 ličnih dokumenata, posredovano u izradi 274 zdravstvene knjižice, urađen Lokalni plan akcije za Rome u oblasti obrazovanja, sprovedene afirmativne mere upisa đaka u srednje škole, formiran Mobilni tim za inkluziju Roma koji redovno obilazi romska naselja na teritoriji Kragujevca, posredovano je u obezbeđivanju stambenog rešenja za romske porodice, i sprovedene mnogobrojne akcije i projekti čiji je cilj da poboljša položaj Roma u lokalnoj zajednici.

U narednom periodu nastaviće se sa infrastrukturnim uređenjem romskih naselja, prihvatanju povratnika po readmisiji, a akcenat će biti stavljen i na suzbijanje prosjačenja.

Inače, prema zvaničnim podacima Kancelarije za romska pitanja u Kragujevcu u 13 romskih naselja živi 1.482 Roma, a nezvanično se smatra da ih ima oko 10 hiljada.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu