Počeo Sajam poljoprivrede u Kragujevcu - iKragujevac


Vesti

Najveća jesenja smotra agrara u Šumadiji, 13. Šumadijski sajam poljoprivrede, svečano je otvoren danas, na Šumadija sajmu. Sajam čiji je generalni pokrovitelj grad Kragujevac, a organizatori Šumadija sajam i Centar za poljoprivredu i ruralni razvoj, otvorio je Nenad Katanić, pomoćnik ministra poljoprivrede i zaštite životne sredine.

- Putujući kroz Srbiju, na jednom mestu, video sam jedan divan bilbord koji mi je ostao u sećanju jer je na njemu pisalo “Poljoprivreda je najvažniji posao u Srbiji“ i ja zaista mislim da je tako. Rezultati koje Srbija ostvaruje gledano kroz ekonomske pokazatelje, kroz suficit koji svake godine ostvarujemo, govore u prilog tome da je poljoprivreda velika šansa za Srbiju i da je to zaista najvažniji posao kojim možemo da se bavimo - rekao je Katanić.

Prema rečima direktora Šumadija sajma, Zorana Nedeljkovića, Šumadijski sajam poljoprivrede je manifestacija koja raste, svake godine ima sve više izlagača, sve kvalitetniju ponudu, pa se tako i ove godine, na oko 6000 kvadrata izložbenog prostora, našlo preko 200 izlagača.

U ime grada Kragujevca, goste i izlagače Sajma, pozdravio je Damjan Srejić, član Gradskog veća za poljoprivredu i ruralni razvoj.

Grad Kragujevac, kao i ranijih godina je pokrovitelj ovog Sajma i kao i svi drugi sajmovi, ovo je mesto gde će se prikazati mnoga naučna dostignuća, razmeniti nova znanja. Grad se potrudio u tome da poljoprivredni proizvođači dobiju prave informacije iz oblasti koje ih interesuju, od kompetentnih predavača. Osim toga, ovo je mesto gde će naši izlagači sklopiti nova poznanstva, nove poslove i ja im želim da to što bolje urade i ovog puta - rekao je Srejić.

Inače, prvi put na Sajmu poljoprivrede izložbom proizvoda predstaviće se i voćari iz ovog dela Šumadije. Program je upotpunjen izložbama ovaca, svinja, sitne živine i krava. Pored toga, u okviru pratećih manifestacija, za ljubitelje konjičkog sporta biće organizovano takmičenje u preponskom jahanju i vožnji zaprega - dvoprega i četvoroprega, a u petak će biti predstavljena i hipoterapija - jahanje konja u terapeutske svrhe, namenjena deci sa posebnim potrebama.

Tokom trajanja Sajma posetioci će moći da obiđu izložbu pčelinjih proizvoda i izložbu voća i stonog grožđa.Sajam će trajati do nedelje, 11. septembra, a ulaz za posetioce je slobodan. 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu