Slede otkazi! Radnicima sa višom školom u ovoj oblasti klimav put! - iKragujevac


Vesti

Pravilnik koji reguliše ovu oblast stupa na snagu, a njime su ugroženi učitelji sa diplomama Više pedagoške škole, nastavnici stranog jezika, muzičke i likovne kulture, upozoravaju predstavnici Unije sindikata prosvetnih radnika. 

Prosvetni radnici sa šestim stepenom stručne spreme mogli bi da budu bez posla ukoliko sutra stupi na snagu novi Pravilnik o izmenama Pravilnika o stepenu i vrsti obrazovanja nastavnika i stručnih saradnika u osnovnoj školi, upozoravaju predstavnici Unije sindikata prosvetnih radnika.

Reč je pre svega o učiteljima sa diplomama Više pedagoške škole, nastavnicima stranog jezika, muzičke i likovne kulture, kao i njihovim kolegama koji predaju srpski kao nematernji jezik. Nezvanično saznajemo da je reč o 10.000 zaposlenih u prosveti.

– U skladu sa Zakonom o osnovama sistema obrazovanja, licima koja ne ispunjavaju uslove u pogledu obrazovanja radni odnos prestaje po sili zakona, ne postoji mogućnost da se stavi na listu tehnoloških viškova i ne mogu se rasporediti u drugu školu, niti mogu obavljati drugu vrstu posla, budući da takvog posla nema – navedeno je u jučerašnjem saopštenju Unije sindikata prosvetnih radnika.

Sindikalci naglašavaju da u novom Pravilniku mora da bude naglašeno da nastavnici sa višom stručnom spremom, koji su zasnovali radni odnos na neodređeno vreme pre nego što je ovaj dokument stupio na snagu, nastavljaju da obavljaju obrazovno-vaspitni rad u školi.

– Ustanove osnovnog i srednjeg obrazovanja nemaju zakonsku mogućnost da svojim Pravilnicima o organizaciji i sistematizaciji poslova propišu stepen i vrstu obrazovanja nastavnika i stručnih saradnika, već je to u skladu sa Zakonom o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja isključivo u nadležnosti ministarstva nadležnog za
poslove obrazovanja – navode predstavnici ovog sindikata.

Oni sugerišu da je jedno od mogućih rešenja dopuna Zakona o osnovama sistema vaspitanja i obrazovanja koji bi propisao rok od tri ili četiri godine zaposlenima sa višom školom da izvrše stepenovanje iste, da se doškoluju ukoliko je to neophodno. Na taj način bi oni koji su pred penzijom mogli da se penzionišu, a oni koji žele da rade mogli bi da nastave da rade ukoliko su stekli odgovarajuću diplomu. Jedno od rešenja, kako kažu sindikalci, mogla bi da bude i ponuda adekvatne otpremnine onima koji više ne ispunjavaju uslove za rad.

U Ministarstvu prosvete u toku jučerašnjeg dana nisu objasnili da li su strahovanja sindikalaca opravdana.

Snežana Marković, pomoćnik ministra prosvete zadužena za srednje obrazovanje, objasnila je za naš list da ona nije radila na tom pravilniku i da ne zna koje novosti donosi. Sigurna je, kako kaže, da je pronađeno rešenje za zaposlene sa višom školom koji su proglašeni tehnološkim viškom.

– Što se tiče ove kategorije zaposlenih pronađeno je rešenje u Zakonu o radu u skladu sa kojim oni mogu biti upućeni kod drugog poslodavca na godinu dana. Nakon toga, ukoliko postoji potreba, mogli bi da budu vraćeni u matičnu školu. U suprotnom opet bi bili upućeni u neku drugu školu.

 

 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu