Kragujevac dobija novo tužilaštvo - iKragujevac


Vesti

Kragujevac će uskoro dobiti specijalizovano tužilaštvo koje će se baviti borbom protiv korupcije i privrednog kriminala.

Nova tužilaštva će dobiti i Beograd, Niš i Novi Sad, a već tokom jeseni Skupština Srbije doneće i zvaničnu odluku o tome.

Kako kaže državni sekretar Ministarstva pravde Radomir Ilić, planirano je da specijalizovana tužilaštva počnu sa radom početkom 2018. godine.

Ukupno će biti oko 70 tužilaca izabranih na konkursu iz već postojećih zamenika, po 20 službenika za vezu, a svako tužilaštvo imaće i finansijskog forenzičara, ekonomskog stručnjaka. Njegov posao biće da traga za nezakonitostima i da ukazujue tužiocima kada otkrije nepravilnosti.

Posebnu obuku u Pravosudnoj akademiji će proći tužioci, policajci i službenici za vezu, koji će imati kontakt sa Poreskom upravom, Carinom, Agencijom za borbu protiv korupcije.

Ilić ističe da će tužilaštva za korupciju posle nekoliko godina sama isplatiti svoje troškove, a da su za početak njihovog rada planirana sredstva iz budžeta i donacija. Prilikom osnivanja četiri nova tužilaštva biće primenjena iskustva Sjedinjenih Američkih Država i zapadnih zemalja.

Svako tužilaštvo će imati svog šefa koji će biti odgovoran višem tužiocu u istom gradu.

Tužilaštvo za organizovani kriminal (TOK) koordiniraće rad ova četiri posebna odeljenja. Kao i dosad, TOK će biti zadužen za organizovani kriminal, terorizam i za visoku korupciju, dok će ova četiri tužilaštva biti nadležna za sve druge vidove korupcije.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu