Šta kada bi majka devojčice znala da će ona izgubiti zdravlje ako ikada u životu stavi silikone u grudi? Takvo saznanje u Kragujevcu košta 20 000 dinara - iKragujevac


Vesti

DNK analiza, sa druge strane, roditelje može spasiti crnih slutnji i straha da im je potomak naslednik njihovih “loših” gena.

Sve je ovo moguće u Srbiji analizom DNK. U Beogradu je besplatno, a u kragujevačkom Institutu za javno zdravlje košta do 20.000 dinara. Pacijentu se vadi krv i uradi DNK analiza koja otkriva sve o našim genima – rizičnim i onima koji nas štite.

DNK analiza omogućava stručnjacima da utvrde set gena koji sa sobom nosi povećani rizik za bolesti imunog sistema, kao što su dijabetes i multipla skleroza. Rizik se predviđa kod još uvek zdrave osobe, često još deteta. Tada nauka laicima počinje da liči na vidovitost, na bajku, gde čovek dobija šansu da predupredi zlu sudbinu.

Dr Nevenka Ilić, specijalista pedijatrije i imunologije Instituta za javno zdravlje Kragujevac, kaže da nakon što lekar otkrije rizik, imamo mogućnost da sprečimo bolest.

– Za razvoj jedne bolesti nije dovoljan samo genetski rizik, već i uticaj okoline. To je ono na šta mi možemo da utičemo. Nosioci određenog gena razviće određenu bolest ako su na radnom mestu izloženi hemikalijama, pa se radno mesto može u skladu sa tim birati. Majka male devojčice znaće da je njeno dete nosilac gena koji, ako ugradi silikone u grudi kad odraste, može izazvati dermatomiozitis, odnosno tešku bolest mišića i kože. Kako je pušenje jedan od faktora rizika multiple skleroze, roditelj čije dete je nosilac određenog rizičnog gena, svog mališana može sačuvati invaliditeta ako mu na vreme objasni da nikada ne sme da zapali cigaretu - ilustruje dr Nevenka Ilić.

Ona objašnjava da Institut u skladu sa rezultatima DNK testiranja edukuje roditelje o tome kako da spreče moguću pojavu bolesti.

DNK analiza, sa druge strane, roditelje može spasiti crnih slutnji i straha da im je potomak naslednik njihovih “loših” gena.

– Dete čiji roditelj ima dijabetes tipa 1 moglo bi da bude pod rizikom, ali ne mora. U nekim slučajevima mališan nasledi rizičan gen od oca, ali i protektivni- zaštitni gen od majke, koji poništava rizični gen. Ne rade se, naravno, samo deci analize DNK. One služe i za dijagnostiku u slučajevima kada su nespecifični simptomi, pa lekari ne mogu da postave dijagnozu i počnu lečenje pacijenta mesecima i godinama. Jedna pacijentkinja radila je analizu, jer od 2.000 godine, zbog nejasnih simptoma, sumnja da ima multiplu sklerozu, koja je zastupljena u njenoj porodici. Ne da nema, nego čak ima i zaštitni gen za tu bolest – kaže dr Ilić.

U laboratorijama Instituta za javno zdravlje Kragujevac može se utvrditi genetski rizik za alergije, reumu, spondilitis – upalu velikih zglobova, celijakiju – doživotni poremećaj podnošenja glutena, dijabetes tipa 1, autoimune bolesti štitaste žlezde, psorijazu…

Dr Dragan Vasiljevic, direktor Instituta kaže da je u opremu i prostor Institut uložio oko 60.000 evra. Dok su u Beogradu analize za pacijente besplatne, kragujevački institut još čeka potpisivanje ugovora sa Republičkim fondom za zdravstveno osiguranje.

U gradu na Lepenici analize za alergije koštaju od 800 dinara do 10.000, a analiza rizika za autoimune bolesti do 20.000 dinara.

Samo genetsko ispitivanje rizika od alergijskih bolesti kod dece u celoj Srbiji državi bi uštedelo 1,5 milijardi dinara, jer mnoga deca nikada ne bi obolela i bila lečena.

Genetsko ispitivanje rizika od autoimunskih bolesti, kao što su dijabetes i multipla skleroza, koje vode višegodišnjem skupom lečenju, invaliditetu i invalidskim penzijama, državi štedi daleko više novca.

Vrednost zdravlja koje bi deca ovim analizama sačuvala, nema cenu.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu