Lekovi ipak o TROŠKU GRAĐANA! - iKragujevac


Vesti

Iako je bilo najava da će se 220 novih lekova dobijati na recept, to se, za sada, neće dogoditi.

Na novoj listi lekova koji se izdaju na recept, o trošku zdravstvenog osiguranja, neće biti najsavremenijih, inovativnih lekova za najteža oboljenja. Ova lista je proširena za 220 lekova, ali u velikom procentu se zapravo radi o medikamentima u promenjenoj dozi, drugačijem pakovanju i obliku (sirup, tablete, kreme...) ili su već poznatim lekovima proširena dejstva.
Na pitanje zašto na novoj listi nema inovativnih lekova, u RFZO-u kažu da je za savremene terapije finansijskim planom predviđeno 900 miliona dinara. Centralna komisija za lekove daće predlog koji takvi medikamenti treba da se nađu na listi, u skladu s raspoloživim novcem. Formirana je i Radna grupa koju čine predstavnici Ministarstva zdravlja, Državnog pravobranilaštva i RFZO-a, a koja je dostavila zainteresovanim farmaceutskim kompanijama dva modela takozvanih posebnih ugovora. Njima se prvi put predviđa mogućnost da deo vrednosti leka pokriva zdravstveno osiguranje, a da se same farmaceutske kompanije odreknu dela zarade kako bi lek bio primereniji finansijskim mogućnostima RFZO-a.
Prema podacima RFZO-a, poslednji inovativni lek koji je dostupan o trošku države stavljen je na listu početkom 2014. godine, a radi se o leku za inficirane virusom HIV-a.
Naše zdravstvo veoma zaostaje u primeni savremenih terapija za evropskim zemljama, ali i državama regiona. Navodi se da oko 180 inovativnih lekova registrovanih kod nadležne nacionalne agencije „čeka” da uđu na listu medikamenata koji se dobijaju na recept. Ima lekova koji čekaju i duže od pet godina.
 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu