OTKRIVAMO: Evo KO sve plaća TV pretplatu u Kragujevcu! - iKragujevac


Vesti

Oko 75% Kragujevčana redovno izmiruje svoje obaveze za struju,a samim tim i taksu za javni servis.

Ako redovnim platišama nazivamo one građane koji ili nemaju dug uopšte ili imaju mali dug, do pet hiljada dinara, pa tako ne dolaze u opasnost da im bude obustavljena isporuka električne energije, onda je takvih od 75 do 80%. 

Shodno tome, može se reći da više od tri četvrtine kupaca redovno plaća utrošenu električnu energiju. Manje od četvrtine potrošača nije redovna u plaćanju, pa su u opasnosti da im se obustavi napajanje. Mada, dobar deo dužnika koji dobiju opomenu pred obustavu isplati svoj dug u ostavljenom roku, pa broj neplatiša bude i manji.

Vezivanjem takse za popust za struju građani su primorani da plate mesečno 150 dinara za TV taksu, tako da je sada naplata pretplate u odnosu na 2013. godinu povećana čak četiri puta. Građani se plaše da ne plate TV pretplatu jer bi ih u suprotnom tužili za dug za struju, pa gotovo svi i plaćaju.

Građani sada u većoj meri plaćaju i zato što je taksa niža nego ranije. 

Negativna strana zakona koji uređuje taksu za TV jeste što primorava potrošaće da plate dve usluge i tako se odstupa od načela valjanog trgovanja. Ipak, pozitivna stvar jeste što je zakon uređen tako da se ne trpi nepoštovanje. Država je zgodno uredila propis da primora potrošače da ga primenjuju.
 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu