Do kraja godine biće radno angažovano 45 nezaposlenih kragujevčana! - iKragujevac


Vesti

U okviru programa i mera aktivne politike zapošljavanja, koji će u Kragujevcu biti realizovani do kraja godine, biće angažovano 45 nezaposlenih sa evidencije Nacionalne službe.

Za sprovođenje javnih radova i subvencije poslodavcima za zapošljavanje osoba iz kategorije teže zapošljivih na novootvorenim radnim mestima, planirano je oko 5,3 miliona dinara, od čega je 3 miliona obezbedio grad, a ostatak – država.

Prepoznavši nezaposlenost kao najveći socijalno-ekonomski problem u Kragujevcu, lokalna samouprava je odlučila da deo novca opredeljenog za podsticaje privredi uloži u realizaciju programa i mera aktivne politike zapošljavanja, koje sprovodi Nacionalna služba.

Za dodatna sredstva, grad je početkom godine konkurisao kod Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Novac je namenjen za finansiranje javnih radova i subvencije poslodavcima za zapošljavanje osoba iz kategorije teže zapošljivih na novootvorenim radnim mestima.

U okviru ovih programa i mera, biće radno angažovano 45 nezaposlenih za evidencije Nacionalne službe.

Obaveza gradova i opština, kojima su odobrena sredstva iz republičkog budžeta, je da resornom ministarstvu potvrde da su i dalje zainteresovani za sprovođenje programa za koje su konkurisali.

Nakon toga sledi potpisivanje sporazuma sa Nacionalnom službom, koja bi potom trebalo da objavi javni poziv za izvođače javnih radova i zainteresovane poslodavce.

U Kragujevcu je, zaključno sa poslednjim danom aprila, evidentirano 22.390 nezaposlenih.

Među njima je oko 3.500 osoba koje na posao čekaju duže od deset godina, a brojni su i nezaposleni stariji od 50 godina.

Shodno ovim podacima, postavlja se pitanje da li je planirano zaposlenje 45 osoba do kraja godine pozitivna vest?

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu