DUALNO OBRAZOVANJE U KRAGUJEVCU: Praksa za 28 učenika - iKragujevac


Vesti

U Kragujevcu je, u program dualnog obrazovanja, koji se realizuje u okviru projekta pod nazivom "Reforma srednjeg stručnog obrazovanja u Srbiji", sa Politehničkom školom, uključeno sedam kompanija u kojima je na praksi 28 učenika.

Projekata, u okviru kojeg učenici, pored teoretskog znanja u školi stiču i praktične veštine u pogonima ovdašnjih kompanija, finansira nemačka vlada, a sprovode ga Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju (GIZ) i Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije.

Direktor Politehničke škole iz Kragujevca Siniša Kojić rekao je FoNetu da učenici na ta taj način dobijaju kvalitetno obrazovanje i upoznavanje sa realnim procesima rada, dok privreda dobija adekvatnu stručnu radnu snagu, koju nakon zapošljavanja neće morati dodatno da obučava poslu.

Privreda dobija priliku sa se upozna sa budućim radnicima, da izvrši adekvatnu selekciju i da ih prilagodi svojim potrebama. Na taj način, nakon prijema u radni odnos, neće morati da ih upućuje na bilo kakve dodatne obuke zbog toga što su ta deca u drugom razredu dva dana, a u trećem razredu tri dana u tim preduzećima na praksi, rekao je Kojić.

On je dodao da Politehnička škola praksu za bravura-­zavarivača realizuje u sedam preduzeća koja su izrazila potrebu za ovom vrstom obrazovanja.

Među kompanija koje su prihvatile učenike na praksu je i porodična firma "Sunce Marinković", koja se bavi proizvodnjom aluminijumske PVC stolarije.

Ova firma više od 30 odsto svoje proizvode izvozi u Norvešku, Francusku, Nemačku u Švajcarsku, zbog čega unapred planira zapošljavanje dobro obučenih kadrova.

Izvršni direktor Vladimir Marinković rekao je FoNetu da je njihov motiv za uključivanje u ovaj oblik obrazovanja učenika bila želja da utiču na stručno profilisanje budućih mladih radnika, kakvih nema na tržištu rada, a koje nameravaju da zaposle.

Taj problem, sa kojim se i sami suočavamo je jedan od motiva da se uključimo u ovaj projekat u okviru kojeg se učenici u našim pogonima uče zanatu i finesama majstorstva i mi ćemo posle dve godine njihovog praktičnog rada kod nas, dobiti dobro obučene radnike i kolege za angažman u našoj firmi, rekao je Marinković.


 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu