Seoski turizam napreduje u Šumadiji - iKragujevac


Vesti

Grad Kragujevac dodeljuje novčanu pomoć seoskim domaćinstvima koja žele da se bave ruralnim turizmom.

Projekti za ovogodišnje grantove predstavljeni su u domaćinstvu Rujevica, vlasništvu porodice Dimitrijević u Drači, koji su ujedno poslužili i kao primer kako treba iskoristiti dobijena sredstva.Kada su pre tri godine Marija i Ivan Dimitrijević odlučili da se bave seoskim turizmom, na raspolaganju su imali plac površine 50 ari i 5 hektara vinograda. U njihovom je vlasništvu i kuća iz 1938. godine, koja je adaptirana tako da zadrži autentičnost.U kući su dva apartmana za izdavanje, nova kuhinja i vinarija. Dvorište je velikim delom iskorišćeno za dečije igralište, recepcija je uređena u etno-stilu, a tu je i organska bašta.

Zahvaljujući grantu koji su dobili prošle godine, Dimitrijevići su uspeli da naprave neophodnu kuhinju i, kako kažu, dosta su uložili da seosko domaćinstvo prilagode
potrebama seoskog turizma.

Svi koji su ove godine konkurisali za dobijanje grantova za seoski turizam, došli su da obiđu imanje i na neki način uporede sa svojim idejama.U gradskoj turističkoj organizaciji su mišljenja da su seoski domaćini za kratko vreme napravili veliki iskorak, ali da je ova delatnost i dalje nedovoljno iskorišćena.

Direktorka gradske Turističke organizacije Snežana Milovanović smatra da treba uložiti u infrastrukturu i dostupnost interneta, kako bi još više podstakli seoski turizam u Šumadiji.

Grad je po treći put omugućio da oni koji žele da se bave ruralnim turizmom za to dobiju i podsticajna sredstva. Dalibor Jekić, član gradskog veća, kaže da su novčani iznosi grantova ove godine veći nego prošle godine.

Konkurs za dobijanje granta za kupovinu građevinskog materijala i opreme, u vrednosti 240 hiljada dinara, biće otvoren do 6. aprila. 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu