Podrška za sprovođenje poljoprivredne politike i politike ruralnog razvoja - iKragujevac


Vesti

Za realizaciju Programa mera podrške za sprovođenje poljoprivredne politike i politike ruralnog razvoja u 2016. godini opredeljeno je 24,7 miliona dinara iz gradskog budžeta.

Novina je da će ove godine grad subvencionisati kupovinu protivgradnih mreža i prateće opreme za koji je opredeljeno 7 miliona dinara. Za ovaj program već vlada veliko interesovanje, tako da je moguće odobravanje dodatnih sredstava za ovu namenu, u drugoj polovini godine - kaže Zoran Prokić, član Gradskog veća za poljoprivredu.

Sredstva su namenjena za program regresa dela troškova za prvo veštačko osemenjivanje krava i junica sa matičnim brojem, sufinansiranje kamata za poljoprivredne kredite, dodelu podsticajnih sredstava za kupovinu novih priključnih mašina, nabavku protivgradnih mreža i prateće opreme, unapređenje rada poljoprivrednih udruženja, osiguranje useva, plodova i životinja, tv emisije, posetu međunarodnom sajmu poljoprivrede, organizovanje Sajma stočarstva u okviru Šumadijskog sajma poljoprivrede, ispitivanje i analizu poljoprivrednih proizvoda i namirnica - objašnjava Prokić.

Neki od ovih programa su već u realizaciji, javni pozivi se nalaze na sajtu Grada Kragujevca, a više informacija zainteresovani poljoprivrednici mogu dobiti u Odeljenju za poljoprivredu i vodoregulaciju grada Kragujevca.

Osim ovih sredstava opredeljena su i dodatna sredstva od oko 15 miliona dinara koje se nalaze na poziciji Gradske uprave za investicije i namenjeni su za razvoj infrastrukture na seoskom području, pre svega putne infrastrukture i izgradnju arteskih bunara.

Takođe, Prokić očekuje početak realizacije jedne od najvećih investicija u oblasti stočarstva u regionu Šumadije kineske kompanije CMEC.
 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu