PAŽNJA: Stare lične karte prestaju da važe ove godine - iKragujevac


Vesti

Stare "papirne" lične karte krajem ove godine odlaze u istoriju.

Zakonom o ličnoj karti propisano je da one važe do 31. decembra 2016. godine, a važeći Pravilnik predviđa i uzimanje biometrijskih podataka radi izdavanja takozvanih čipovanih ličnih karata.

To znači da će svi punoletni žitelji Srbije koji još imaju stare lične karte morati lično da ih zamene u policijskim upravama i stanicama, jer im se jedino tako uz ostala potrebna dokumenta i potvrde o plaćenim taksama mogu uzeti biometrijski podaci - otisci, fotografija i potpis.

S obzirom na to da je među korisnicima "papirne" lične karte najviše starijih građana kojima je ona izdata "trajno" ostaje pitanje da li će i stariji od 80 godina kao i oni mlađi koji su zbog bolesti nepokretni morati da lično predaju zahtev za izdavanje biometrijske lične karte.

"Ukoliko zbog starosti, invalidnosti ili bolesti građani nisu u mogućnosti da lično podnesu zahtev za izdavanje lične karte neophodno je da nko od članova porodice o tome obavesti policijsku upravu ili stanicunadležnu po mestu prebivališta ili boravišta te osobe", tvrde u MUP.

Po prijemu ovog obaveštenja ovlašćeni službenik MUP će doći na kućnu adresu, u zdravstvenu ili drugu ustanovu u kojoj građanin boravi. Od njega će primiti zahtev za izdavanje nove lične karte i istovremeno uzeti neophodne biometrijske podatke. Nadležni službenik će takođe odneti ličnu kartu kada bude gotova.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu