SIMBOL KRAGUJEVCA: Replike "fiće" traženije od šajkače i čuturice! - iKragujevac


Vesti

U centru Šumadije najprodavaniji suvenir je „fića“, najpopularniji model automobila koji se u Kragujevcu ikada proizvodio. Sve šta na sebi ima „fiću“ biva rzgrabljeno, dok šajkače, opanci i čuturice, ostaju u dugom planu.

Kako kaže Snežana Milisavljević iz Turističke organizacije u Kragujevcu, u 2015. godini bilo je 39.536 turista, od kojih su 45 odsto stranci. Prodato je više od 2.000 suvenira sa znakom „fiće“.

Dragan Perić je iz Kragujevca, ali je došao da unuku kupi majicu sa fićom“.

- Poveo sam dete u šetnju, pa gledamo po ulicama skupa kola, motore... A ja eto hoću da mu kupim jednu majicu. A na njoj da bude „fića“. To mi je bio prvi kredit, prvi auto, u kome sam vozio i njegovu mamu, pa onda i njega izveo iz porodilšta kad se rodio. Taj automobil koji je nama bio član porodice. I nikada nije stao - kaže Perić.

Zbog čega je „fića“ najpopularniji suvenir jasno je kada se zna da je to automobil koji je počeo da se pravi u „Crvenoj zastavi“ 1955. godine, a za tačno 30 godina, kada je proglašen kao „nepotreban“, napravljeno je 923.478 ovih malih, ali “neuništivih“ automobila.

Izvor: Blic
 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu