Kragujevčani, recite zabludama dosta! Ovo su osnovna pravila uspešnog učenja! - iKragujevac


Vesti

Recite “iščitavanju” zbogom!

Ranije se smatralo da je pravilan način učenja,učenje „iščitavanjem“, što podrazumeva da se više puta čita isti tekst, sa ciljem da se bolje razume ili detaljnije zapamti.
Međutim, nedostaci ovakve strategije učenja su brzo opadanje interesovanja, gubitak pažnje i loša memorija detalja.

Tako se došlo do zaključka da treba poraditi upravo na memoriji pročitanog sadržaja.
Postoje tri faze u kojima se odigrava naša memorija: čulna memorija, privremena i dugotrajna memorijom.

Da bismo osigurali podatke u dugotrajnoj memoriji i da bi nam bili dostupni, potrebno je da uradimo što više od sledećih procedura:
Da učenje podelimo u zalogaje (Chunks) – zato čitajte maksimum 3 minuta u kontinuitetu. Tad prekinite čitanje, razmislite, zapišite, podvucite…

Da vizualizujemo pojmove koje pamtimo – Najbitnije stvari (pojmove) zamislite na “mentalnom ekranu”. Ukoliko su apstraktni – predstavite ih simbolima
Da asocijativno povezujemo pojmove – povežite pojmove koje pamtite asocijacijama (Mentalne Mape su idealan alat za povezivanje asocijacija)

Da obnavljamo u memorijskim ciklusima – Obavezno obnavljajte u kratkim crtama bez gledanja u izvor (knjigu ili beleške).


Najvažniji ciklus ponavljanja je nakon 24 sata. Ako se tada gradivo ne ponovi, zaboravićete oko 70-80% informacija koje ste juče učili, tj nećete moći da ih se setite bez “virenja”.
 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu