Slobodna zona u Kragujevcu bila bi velika prednost za grad i investitore - iKragujevac


Vesti

Gradska Direkcija za urbanizam u saradnji sa Gradskom upravom za prostorno planiranje, urbanizam, izgradnju i zaštitu životne sredine, otpočela je izradu Plana detaljne regulacije “Institut za strna žita -Radna zona Feniks“.

Plan obuhvata površinu od 155 hektara, a okvirna granica je od ulice Slobode, počev od Rektorata, Petrovačke magistrale i auto - puta, do kompleksa Carine i Metroa, obuhvatajući kompleks Mlekare Megle i Tempo - Delta park, ulicom Đure Pucara - Starog, obuhvatajući deo kompleksa Kliničkog centra, do Beogradske ulice.

Centralni deo ove zone koji je ranije pripadao Strnim žitima biće ili radna zona ili slobodna zona jer je nama slobodna zona u tom delu grada veoma potrebna. Direkcija za slobodne zone koja radi na nivou republike, u ovom trenutku nije baš raspoložena da nam izađe u susret i odobri još jednu slobodnu zonu u Kragujevcu, pošto je Fijat već na neki način iscrpeo te resurse i mi se sada borimo da dobijemo od republike i od Vlade odobrenje da na tom području formiramo slobodnu zonu koja bi veoma olakšala poslovanje budućih firmi koje bi tu našle svoje mesto. Zbog toga je već usvojeni PDR trenutno u malom zastoju dok se to pitanje ne reguliše – kaže glavni gradski urbanista, Aleksandar Nenković.

Slobodna zona omogućava poslovanje bez plaćanja PDV-a pri čemu se to odnosi i na radove koji se izvode na formiranju slobodne zone i na kasnije poslovanje bilo koje firme u okviru slobodne zone. Već postoji interesovanje investitora za ovu zonu.

-To je veliki benefit i velika prednost za one koji pristanu da rade u slobodnoj zoni, čak postoji i mnogo firmi koje uslovljavaju svoj dolazak time da im bude omogućen rad u slobodnoj zoni.

Ono što grad treba da uradi je putna infrastruktura, ograđivanje i osvetljenje tog prostora. Potrebno je uraditi plansku dokumentaciju i investirati u infrastrukturu. Prvo je na redu zatvaranje putnog prstena, produženje Petrovačke magistrale i ulice Slobode (koja se pored Elektrošumadije spaja sa tom magistralom), zatim rešavanje imovinsko-pravnih odnosa – objašnjava Nenković.

Neće biti zanemaren ni ekološki aspekt, jer u ovoj zoni neće biti dozvoljeno korišćenje «prljaviih tehnologija». Radna zona «Feniks» se prostire na 150ha, dok bi slobodna zona trebalo da obuhvata 50ha.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu