Kapitalna ulaganja u školske objekte, renoviranje dvorane "Šumadija" - iKragujevac


Vesti

Kada je reč o resoru vanprivrede, 2016. godina će biti godina velikih projekata i novih planova. Ona predstavlja kontinuitet 2015. godine koja je u ovom resoru uglavnom bila posvećena izmirenju velikog broja prenetih obaveza. Kada je reč o školskim objektima, u 2016. godini planirano je kapitalno održavanje i izgradnja objekata osnovnog obrazovanja za koje je opredeljeno 142 miliona, a što se tiče srednjih škola opredeljena su sredstva u iznosu 21 milion.

U oblasti kulture planirano je renoviranje bioskopske dvorane "Šumadija" za koju je opredeljeno 10 miliona dinara, ali i ulaganja u Knjaževsko-srpski teatar i Centar za negovanje tradicionalne kulture "Abrašević" gde postoje određeni nalazi protivpožarnih inspekcija. Što se tiče sporta, najavljena je trim-staza, veštačka trava, postavljanje stubova na stadionu "Čika Dača" kao i rekonstrukciju krova u okviru hale «Jezero», a budući da je sledeća godina olimpijska, planirana je kupovina laserskih meta, kako bi Kragujevac kao grad koji ima tri učesnika na Olimpijskim igrama ove godine, postao centar ovog regiona, kada su u pitanju streljački klubovi, odnosno obavljanje priprema.

Poznato je da je Kragujevac izuzetno veliki grad koji nema ni jednu veliku kongresnu ni koncertnu dvoranu. Dvorana bioskopa «Šumadija» je najveća kongresna dvorana u ovom delu Srbije, južno od Beograda, i stoji već dugo u ovakvom stanju, što je nedopustivo, neupotrebljiva je. Upravo, predviđanjem ovih sredstava u okviru budžeta želimo da ova dvorana ponovo zaživi i u skladu sa planom i projektom bude namenjena pre svega Kragujevčanima i ljubiteljima kulture i nekih drugih vrsta manifestacija čije potrebe ova dvorana može da zadovolji – kaže Boris Kovačević, član Gradskog veća za vanprivredu.

Kada je reč o vrtićima, budžetom je predviđena rekonstrukcija objekta Predškolske ustanove "Đurđevdan" u iznosu od 17 miliona, ali ono što je novina je da je ove godine opredeljeno 30 miliona dinara za proširenje kapaciteta za smeštaj dece u vrtićima.

Radi se o tome da želimo da sa svim privatnim vrtićima da napravimo dogovor i da finansiramo 80 posto ekonomske cene u iznosu u kome finansiramo i decu koja idu u državne vrtiće, kako bismo proširili broj mesta u vrtićima, budući da je to jedan od ključnih problema roditelja u Kragujevcu i da postoje liste čekanja za upis u vrtiće. U ovom momemntu mi se intenzivno bavimo pronalaženjem najboljeg modela i načina na koji možemo da sufinansiramo boravak dece u privatnim vrtićima pod jednakim uslovima kao i u državnim. Što se tiče konkursa za medije ove godine je predviđeno 62 miliona dinara koji će biti raspoređeni putem konkursa i ja se najiskrenije nadam da će neki mediji kroz ovaj novac uspeti da nadoknade i neke gubitke koje su imali u prethodnoj godini, kada nije bio raspisan konkurs – kaže Kovaćević.

Mi smo svakako napravili veliki korak prošle godine, kada je reč o namirenju dugova. Grad je ove godine opredelio sredstva za besplatne udžbenike za sve učenike prvog razreda i takođe, u okviru školskog sporta, finansiraćemo profesionalne saradnike – asistetne učiteljima za predmet fizičke kulture jer se na osnovu svih statistika koje su bile dostupne ovom resoru, došlo do poražavajućih podataka koji govore da u ovom uzrastu koji je najbitniji za fizički razvoj deteta imamo veliki procenat neaktivnosti dece, predugo sedenje ispred računara, gojaznosti dece i namera je da se na ovaj način podstakne što veći broj dece da se bave fizičkom aktivnošću i animira da se uključi u školske sportske klubove koji predstavljaju bazu za profesionalno bavljenje sportom.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu