Pripreme za početak popisa nezakonito izgrađenih objekata - iKragujevac


Vesti

Sprovođenje popisa nezakonito izgrađenih objekata, u Kragujevcu će otpočeti 1. februara – najavljeno je na jučerašnjoj konferenciji za novinare u zgradi Grada.

 Skupština Srbije je u novembru mesecu prošle godine donela Zakon o ozakonjenju objekata i u skladu sa tim, Gradsko veće grada Kragujevca je formiralo Komisiju za sprovođenje postupka ozakonjenja objekta na teritoriji grada Kragujevca.

Na osnovu Zakona o ozakonjenju, imamo rok od nekih godinu dana, odnosno do 27. novembra 2016. godine izvršimo popis svih nelegalno izgrađenih objekata. S obzirom na to da je u Zakonu već predviđen javni interes i obaveza lokalne samouprave da popis sprovede na teritoriji svoje, zbog obimnosti posla grad Kragujevac je formirao Kordinacionu komisiju koja će koordinirati ceo proces ozakonjenja na teritoriji grada Kragujevca – kaže Miloš Anđelković, predsednik ove Komisije.

Prema nekim procenama nadležnih gradskih uprava, procene su da u Kragujevcu ima negde oko 60 000 objekata koji će biti predmet ozakonjenja. Do sada je samo u prethodnim postupcima legalizacije podneto oko 26 000 -27 000 zahteva za legalizaciju. S obzirom na to da je novim zakonskim rešenjima predviđena i legalizacija ne samo glavnih objekata nego i pomoćnih kao što su garaže, kotlarnice, pomoćni objekti i zgrade, bunari, podzemne i nadzemne istalacije, znači da je to jedan mnogo obuhvatniji posao u odnosu na neka druga zakonska rešenja koja su to predviđala u prethodnom periodu. Kada govorimo o popisu ne govorimo samo o objektima koji nemaju upotrebnu dozvolu, već i objektima koji su izgrađeni sa građevinskom dozvolom ali su odstupili od nje, objekti koji su nelegalno izgrađeni, pomoćni objekti i dr – objašnjava Anđelković.

Popis će početi 1. februara. Prema rečima Andreje Ilića, člana ove komisije i načelnika GU za komunalne i inspekcijske poslove, na osnovu Programa popisa koji definiše dinamiku i zone, u prvom koraku ćemo obići mesne zajednice Erdeč, Korićani, Grošnica, Veliko Polje, Vinjište i Adžine livade. Na teren će izaći popisivači koji će popisati sve nezakonito izgrađene objekte, a nakon toga Gradska uprava za prostorno planiranje pokreće postupak po službenoj dužnosti i građani će imati mogućnost da legalizuju svoje objekte. Ono što je jako bitno su takse, koje nisu velike, one iznose za objekat do 100 kvadrata oko 5000 dinara, za objekat do 200 kvadrata 15 000 dinara. Na ovaj način građani će moći da regulišu lako vlasničku strukturu na svojim objektima.

Ova zakonska rešenja pružaju mogućnost ljudima da legalizuju svoje objekte sa značajno manjim sredstvima, a mi kao lokalna samoupra ćemo se truditi da taj posao obavimo krajnje profesionalno.

Sa druge strane građani koji su zainteresovani za proces ozakonjenja, biće u mogućnosti da sami prijave svoje objekte koji su nezakoniti, da ne čekaju dolazak popisne komisije, da se jave i odmah uđu u proces ozakonjenja. Za lica koja nisu podnela zahtev za legalizaciju, potrebno je da dostave izveštaje o zatečenom stanju.
 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu