NOVA TEHNOLOGIJA, NOVE OPASNOSTI: Lopovi sada mogu da vas opljačkaju i OVAKO - iKragujevac


Vesti

Šef Odseka za borbu protiv visokotehnološkog kriminala MUP-a Vladimir Urošević ističe da građani moraju da budu svesni da su džeparoši prisutni i u virtuelnom svetu. Prilikom onlajn transakcija do kompromitacije, ističe, može doći na nekoliko tačaka.

Imali smo slučaj gde su troje naših državljana bili članovi hakerskog foruma koji je i zaplenjen od strane FBI i Europola, a u saradnji sa 16 država, uključujući i Srbiju. Jedan od tih članova je nabavljao elektronske podatke o platnim karticama i preprodavao organizovanoj kriminalnoj grupi koja je koristeći te podatke, kupovala skupocenu robu, plaćala usluge – naveo je Urošević.

Falsifikovanje, ali i zloupotreba platnih kartica i u elektronskom obliku, kako je navedeno da je bio slučaj u lancu hotela "Hajat" spada u krivično delo za koje su zaprećene zatvorske kazne, naglašava Urošević.

– Ipak, to je danas delo koje se češće javlja, jer se kartice više koriste kao sredstvo plaćanja na internetu, a tu može doći i do zloupotreba. Džeparoši su prisutni i u virtuelnom svetu, kao i u realnom, oni vrebaju otprilike, ali građani moraju i toga da budu svesni, da prate uputstva na sajtu banka i savete za rukovanje platnim karticama kojih na internetu ima mnogo – rekao je Urošević Tanjugu.

Urošević objašnjava da su u jednu onlajn transakciju uključeni i korisnikov računar, procesorska kuća i kuća koja se bavi prodajom preko interneta, što znači da na nekoliko tačaka može doći do kompromitacije.

Prema njegovim rečima, zloupotrebe se rade tako što se koriste različite tehnike socijalnog inženjeringa da se računarski virusi, primera radi, ubace u sistem, i to je slučaj, dodaje on, najčešće kod korisnika, jer su banke i internet prodavci jako dobro zaštićeni.

Urošević je istakao da Odsek za borbu protiv visokotehnološkog kriminala MUP-a, koji postoji od 2007, mnogo radi na prevenciji takvih zloupotreba. Kod nas, kako je naveo, postoji i Forum za prevenciju zloupotreba platnih kartica pri Privrednoj komori Srbije, gde su članovi i MUP, poslovne banke.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu