Šta muči kragujevačke vozače? - iKragujevac


Vesti

Šta muči kragujevačke vozače? Da krenemo redom.

Polaganje vozačkog ispita za B kategoriju košta oko 80.000 din

Prosečna porodica u Srbiji ima dvoje dece, što znači da roditelji treba da daju preko 150.000 dinara kako bi deci za punoletstvo obezbedili vozačku dozvolu. Vozačka dozvola nije luksuz!Ona je neophodna mnogim punoletnim građanima, a često je jedan od uslova na konkursima za posao. 

Obavezno osiguranje – mali bonusi, velike "kazne"

Maksimalan bonus, odnosno popust, koji možete da ostvarite ukoliko ne izazivate udese iznosi 15% i dobijate ga nakon tri godine bez incidenata.Nakon toga možete još 30 godina da vozite bez "čukanja", ali nećete dobiti veći popust. 

Međutim, čim izazovete prvi udes, obavezno osiguranje vam poskupljuje za 50%, za 110% nakon drugog udesa i za 150% nakon trećeg u toku iste godine. Da biste se vratili na početni stepen, moraćete da budete primeran vozač osam godina. 

Skupo atestiranje zatamnjenih stakala i kuke za vuču

Skoro 300 evra za atest zatamnjenih stakala na automobilu marke Renault, kao i skupa procedura atestiranja kuke za vuču.Ukoliko posedujete automobil čiji proizvođač nema ovlašćenog predstavnika u Srbiji, praktično vam je onemogućena legalna ugradnja kuke za vuču i zatamnjivanje stakala, pošto ne možete da dobijete saglasnost (potvrdu) proizvođača.

Forsiranje nulte tolerancije na alkohol

Mnoge neuporedivo uređenije zemlje od naše, sa znatno oštrijim zakonima, i dalje drže ograničenje od 0,5 promila.

Pritom, kod nas nije dostupna evidencija koliko alkohola u krvi su imali vozači koji su proglašeni krivima za izazivanje saobraćajnih nesreća, već se samo navodi da su bili pijani – 0,5 ili 2,5 promila čini ogromnu razliku. 

Korišćenje AMSS kataloga za procenu prilikom uvoza

Umesto da se za procenu vrednosti vozila prilikom uvoza koristi njihova realna vrednost iz priznatih stranih kataloga kao što je nemački "švake", kod nas se koristi AMSS katalog u kojem se nalazi procenjena vrednost vozila na osnovu njihove cene iz domaćih prodajnih salona u trenutku kada su bila nova, a zatim im se smanjuje vrednost na osnovu starosti.  

Nadamo se da nešto nismo izostavili.

 


 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu