KRAGUJEVČANI,OPREZ:OPASNE HEMIKALIJE vrebaju na svakom koraku - iKragujevac


Vesti

Iz proizvoda koje svakodnenvo koristimo, poput hrane, odeće, dečijih igračaka, kozmetike, vrebaju opasne hemikalije. Za sada je utvrđeno da više od 200 suptanci može da ozbiljno poremeti čovekov hormonski sistem, ističu u organizaciji Alternativa za bezbednije hemikalije.

Opasne hemikalije mogu da utiču na sterilitet kod žena, mušku plodnost, gojaznost, dijabetes, nastanak raka i brojne druge bolesti. Nemoguće ih je potpuno izbeći jer su svuda oko nas, ali se donekle možemo zaštiti od njihovog štetnog dejstva.

Svako od nas treba dobro da razmisli pre nego što obavi kupovinu da li da kupi neki proizvod koji u sebi sadrži hemikalije ili će možda kupiti neki drugi alternativni proizvod koji sadrži manje hemikalija ili uopšte ne sadrži.U odabiru proizvoda trebalo bi da pomognu deklaracije. Međutim, neke ne sadrže sve važne informacije.

Proizvođači proizvoda kao što u dečije igračke ili proizvoda izrađenih od plastike nisu u obavezi da na deklaraciji navedu sastav hemikalija, čak i ako su u pitanju opasne hemikalije. To je pravilo iz Evropske unije.U tom slučaju, potrošač ima zakonsko pravo da informaciju o hemikalijama u proizvodu zatraži od proizvođača i prodavca.

Rok je 45 dana da se odgovori na takvo pitanje, a prodavac dalje pita svog distributera, distributer pita uvoznika, uvoznik pita proizvođača, u celom tom nizu će se naći informacija zato što je takav način informisanja propisan evropskim zakonom.

Da štetni proizvodi ne dođu do kupaca, posao je nadležnih inspekcija.

"Privredni subjekti u Srbiji koji se bave stavljanjem u promet hemikalija se zaista pridržavaju propisanih obaveza. Iskustvo govori da je svest kod naše privrede sada već na solidnom nivou gde su svesni da i svest javnosti jača" -Sonja ROGLIĆ, Odeljenje za uprvljanje hemikalijama Ministarstva poljoprivrede

Informacije o hemikalijama, bezbednijim alternativama, saveti, mogu se pronaći na sajtu Ministarstva poljoprivrede i mnogih udruženja za zaštitu potrošača.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu