Iz budžeta je izdvojeno 10 miliona dinara za vantelesnu oplodnju - iKragujevac


Vesti

Odlukom Gradskog veća, od 1. januara 2016. godine svi parovi koji imaju dva neuspela pokušaja vantelesne oplodnje o trošku države, mogu da ostvare pravo na treći pokušaj uz finansijsku pomoć grada Kragujevca. Za ovu namenu iz budžeta je izdvojeno 10 miliona dinara, a maksimalan iznos po pojedinačnom zahtevu može iznositi do 250 hiljada dinara.

Svi parovi koji su imali dva neuspela pokušaja vantelesne oplodnje, od 1. januara moći će da ostvare pravo i na treći pokušaj o trošku grada Kragujevca. Uslovi za ostvarivanje ovog prava su da žena do podnošenja zahteva nije navršila 42 godine života i da parovi nemaju neki drugi zdrvastveni problem, kao i da je prijavljena na teritoriji opštine Kragujevac najmanje tri godine. Zainteresovani parovi zahteve mogu predavati u Upravi za zdravstvo i socijalnu politiku.

Grad je za ovu namenu izdvojio 10 miliona dinara iz budžeta, a svaki pojedinačni zahtev finansiraće se sa maksimalno 250 hiljada dinara.

Obaveza parova koji ostavre pravo na treći pokušaj vantetelsne oplodnje uz finansijsku podršku grada je da zahvat obave u nekoj od zdravstvenih ustanova u Srbiji.

Prema rečima dr Gordane Damjanović o zahtevima će odlučivati specijano oformljena stručna komisija, a u upravi se očekuje da će prvi početi da pristižu već do kraja januara. 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu