KO HRČE, NEĆE MOĆI DA VOZI: Od juče novi propis za vozače! - iKragujevac


Vesti

"Slip apnea" je poremećaj koji se manifestuje hrkanjem u snu, odnosno prekidom disanja, a odgovoran je za trećinu saobraćajnih nesreća koje se završe smrtnim ishodom. 

Profesionalni vozači moraće da od 1. januara na putevima Evropske unije imaju kod sebe lekarsko uverenje da ne pate, odnosno da se ne leče od poremećaja koji se zove “slip apnea” (opstrukcija disanja za vreme sna, koja se često manifestuje hrkanjem).

Ukoliko ih policija zaustavi, a oni kod sebe nemaju neophodno uverenje, biće isključeni sa druma i biće im zabranjena dalja vožnja.
“Slip apnea” je poremećaj koji se manifestuje hrkanjem u snu. U pitanju je poremećaj u kojem se prekida disanje tokom sna, zbog čega je onaj koji boluje od ovoga često umoran tokom dana.

Statistika Evropske unije pokazala je da su vozači koji pate od “slip apnee” odgovorni za čak 30 odsto nesreća sa smrtnim ishodom u saobraćaju.

Ova direktiva odnosi se na sve profesionalne vozače, od autobusa i šlepera, pa čak i do pilota koji će ostati bez licence za letenje komercijalnim letovima ukoliko pate od ovog poremećaja.

Izvor: Telegraf

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu