KRAGUJEVAC BEZ DIMA: Od juče nema više pušenja na javnim mestima! - iKragujevac


Vesti

U Srbiji je od juče uvedena potpuna zabrana pušenja na javnim mestima, uključujući sve ugostiteljske objekte.

To znači da će svaki kutak u kafićima i restoranima ubuduće biti nepušački, izuzev letnjih bašti u kojima će biti dozvoljeno pušenje. Pušači više neće moći da koriste čak ni posebne prostorije sa ventilacijom koje sada postoje u mnogim kafićima u tržnim centrima.

Prethodnim Zakonom o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu napravljen je ustupak ugostiteljskim objektima, pa je tako pušenje dozvoljeno u lokalima površine veće od 80 kvadrata, u kojima vlasnici mogu da odrede najmanje 50% prostora gde je pušenje dozvoljeno.

Biće uvedena i nova, oštrija pravila koja se tiču pakovanja i izgleda paklica cigareta, na kojima će morati da se nađu i upozoravajuće slike štetnog dejstva na ljudski organizam. Biće zabranjena proizvodnja slim i cigareta sa ukusom mentola, a biće uvedena i stroža kontrola elektronskih cigareta.

Na pakovanjima cigareta nalaziće se obavezna upozorenja o štetnosti duvana sa slikom i tekstom koji pokrivaju 65%  prednje i zadnje strane paklice. Na bočnim stranama pisaće zdravstvena upozorenja poput pušenje ubija - prestani sada i duvanski dim sadrži više od 70 supstanci koje uzrokuju rak.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu