Potpuna zabrana pušenja na javnim mestima u 2016. - iKragujevac


Vesti

Izmenama Zakona o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu u Srbiji će u 2016. godini biti uvedena potpuna zabrana pušenja na javnim mestima, uključujući sve ugostiteljske objekte.

Pušači neće više moći da koriste ni posebne prostorije sa ventilacijom koje sada postoje u mnogim tržnim centrima i kafićima. To neće važiti za letnje bašte u kojima će pušenje biti dozvoljeno.
Sadašnjim Zakonom o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu napravljen je ustupak ugostiteljskim objektima, pa je pušenje bilo dozvoljeno u lokalima većim od 80 kvadratnih metara u kojma vlasnici mogu da odrede najmanje 50 odsto prostora gde je pušenje dozvoljeno.
– Predviđena je potpuna zabrana pušenja na svim radnim i javnim mestima, uključujući i hodnike, liftove, čekaonice. Ovakav Zakon svrstaće Srbiju u grupu evropskih zemalja koje su donele iste zakone iz ove oblasti. U njima je pušenje u potpunosti zabranjeno u zatvorenim javnim mestima, javnom transportu, na radnim mestima. Međutim, mi smo i sada napravili male ustupke. Tako će u psihijatrijskim ustanovama, socijalnim objektima i zatvorima biti dozvoljeno pušenje u posebnim prostorijama, s tim što će u njima moći a puše samo pacijenti i zatvorenici, ali ne i zaposleni – rekla je Dr Srmene Krstev, predsednica Republičke stručne komisije za prevenciju pušenja Ministarstva zdravlja.
Biće zabranjena proizvodnja slim i cigareta sa ukusom mentola, a biće uvedena i stroža kontrola elektronskih cigareta. Takođe, na pakovanjima cigareta nalaziće se obavezna upozorenja o štetnosti duvana sa slikom i tekstom.


 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu