KG: Većina evidentiranih objekata bez upotrebne dozvole - iKragujevac


Vesti

Svim vlasnicima bespravno podignutih objekata novim zakonom omogućava se jeftinija i jednostavnija legalizacija, uz visinu takse koja iznosi od 5.000 do 50.000 dinara.

U Kragujevcu nije zabeleženo veće interesovanje građana za ozakonjenje svojih objekata. Procena je da na teritoriji Kragujevca, od 100 hiljada objekata evidentiranih u katastru, skoro 60% nema upotrebnu dozvolu.

To ne znači da su svi objekti podignuti bespravno, već obavezuje vlasnike da prođu kroz proces ozakonjenja nelegalno podignutih objekata. Po novom zakonu, procedura je olakšana, a građani sve potrebne informacije mogu da dobiju u holu Gradske uprave.

Legalizacija bespravno izgrađenih objekata u Kragujevcu je počela i prema ranijem Zakonu, tada je podneto oko 20.000 zahteva za legalizaciju, ali još uvek veliki broj objekata treba da se evidentira u katastarske knjige.

"Inspekcija će popisati objekte, doneti rešenje za rušenje i istovremeno zaustaviti to rešenje od realizacije, dok se ne reši proces legalizacije. Državni organ koji vrši popis, podneće zahtev za legalizaciju svih objekata", kaže Veroljub Trifunović član Gradskog veća za urbanizam.

Svima je omogućeno, novim Zakonom o legalizaciji da uz minimalne takse i kratku proceduru, sprovedu postupak ozakonjenja, bez čekanja nadležne inspekcije.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu