KG: "Testiraj! Leči! Spreči!" - počela Evropska nedelja testiranja na HIV i hepatitise - iKragujevac


Vesti

Danas počinje Evropska nedelja testiranja na HIV i virusne hepatitise i trajaće do 27. novembra ove godine.

Kako su HIV I virusni hepatitisi doživeli ekspanziju u modernom dobu, čovečanstvo osatje bez sve više ljudskih života.
Da bi se ove hronične bolesti suzbile i sačuvali mladi životi, poslednje tri godine se organizuju akcije pod sloganom “ Testiraj! Leči! Spreči!”. Akcije se odvijaju kroz brojne aktivnosti u preko 45 evropskih zemalja, koje imaju za cilj širenje kolektivne svesti o načinima prenošenja HIV-a, HBV-a i HCV-a, toku bolesti I krajnem ishodu, merama prevencije I značaju ranog otkrivanja.
Pod sloganom "Testiraj! Leči! Spreči!" udružene akcije organizuju zdravstveni radnici i civilni sektor. Ove nedelje pod nacionalnim
sloganom "Hoću da znam" Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" u saradnji sa mrežom instituta i zavoda za javno zdravlje uz podršku farmaceutske kuće Glaxo Smith Kline, organizuje i akciju dobrovoljnog, poverljivog i besplatnog savetovanja i testiranja na HIV za studente u studentskim domovima, na nekim fakultetima i visokim školama, u studentskim poliklinikama I u mobilnim medicinskim jedinicama na gradskim trgovima za sve zainteresovane građane, kao i za osobe iz rizičnih populacija koje su imale neki sumnjiv kontakt za sticanje HIV infekcije, i to u Šapcu, Lapovu, Kragujevcu, Vranju, Svrljigu, Nišu, Novom Sadu i u Beogradu.

Svi zainteresovani se mogu testirati tokom u periodu od 20-27. novembra u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu, Nišu, Boru,
Požarevcu, Valjevu, Leskovcu, Užicu, Kraljevu, Subotici, Sremskoj Mitrovici i Kosovskoj Mitrovici.

Rana dijagnostika I rano započeto lečenje HIV infekcije, nudi veće šanse za dug i kvalitetan život.
 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu