Zaštitimo decu od seksualnog nasilja - iKragujevac


Vesti

U svakom školskom odeljenju u Srbiji postoje četiri deteta koja su preživela određeni vid seksualnog nasilja, rečeno je u Skupštini Srbije prilikom predstavljanja nacrta prve Strategije u obrazovanju za sprečavanje seksualnog zlostavljanja dece u Republici Srbiji.

Taj dokument je predstavljen na Evropski dan protiv seksualnog nasilja nad decom, a učesnici skupa su tim povodom ispred Doma Narodne skupštine bacili balone u kao podsticaja svih institucija da se ljudska prava, posebno dečija, poštuju.

Na skupu u Skupštini Srbije su izneseni podaci iz Nacionalne studije o društvenom problemu seksualnog zlostavljanja dece u Srbiji, čiji je nosilac nevladina organizacija "Incest trauma centar" – da u svakom školskom odeljenju postoji četiri deteta koja su preživela određeni vid seksualnog nasilja i još četiri deteta koja poznaju nekoga kome se to dogodilo.

Ti podaci su urađeni na reprezentativnom uzorku od 2.053 dece uzrasta od 10 do 18 godina iz 97 škola u Srbiji.

"U ovom trenutku dvoje dece iz svakog školskog odeljenja je izloženo seksualnom nasilju", piše u tom dokumentu, gde se navodi i da su devojčice češće mete.

Poslanica Dubravka Filipovski rekla je novinarima da su na izradi Strategije radili Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, kancelarija Saveta Evrope, nevladina organizacija "Inces trauma centar", kancelarija Zaštitnika građana, a uz podršku skupštinske Ženske parlamentarne mreže.

To je, prema njenim rečima, prvi korak u uključivanju svih institucija u Srbiji za smanjenje seksualnog nasilja nad decom.

"U Strategiji su brojke zaista stravične, upozoravaju na jednu ozbiljnost i međusektorsku saradnju svih institucija u Srbiji i činjenicu da u svim nastavnim planovima i programima moramo imati više sadržaja koji od najranijeg uzrasta utiču na smanjenje nasilja među decom", rekla je Filipovski.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu