Javna tribina o Strategiji socijalne zaštite grada Kragujevca - iKragujevac


Vesti

Strategija socijalne zaštite grada Kragujevcaza period od 2015. do 2019. godine, bila je tema javne tribine održane danas u zgradi Gradske uprave, na kojoj su prisustvovali predstavnici ustanova, organizacija i udruženja iz sistema socijalne zaštite koji su bili aktivni učesnici njene izrade tokom proteklih šest meseci.

Lokalna samouprava grada Kragujevca ušla je u samu završnicu izrade nacrta Strategije socijalne zaštite za period od 2015. do 2019. godine kao krovnog strateškog dokumenta kojim će se unaprediti usluge u oblasti socijalne zaštite i pružiti ono što je najneophodnije korisnicima naših usluga. Ovom petogodišnjom Strategijom definisani su akcioni planovi i oni obuhvataju 60 projektnih ativnosti koji su vezani za pružanje usluga socijalne zaštite marginalizovanim grupama stanovništva. S obzirom na finansijska izmirenje svih obaveza u sistemu socijalne zaštite grada Kragujevca, u primenu Strategije ulazimo potpuno relaksirani, jer je finansijska stabilnost osnov za njenu realizaciju, objasnila je dr Gordana Damnjanović, član Gradskog veća za zdravstvenu zaštitu i socijalna pitanja.

Ciljne grupe Strategije socijalne zaštite su deca i mladi, odrasle osobe i porodice u stanju socijalne potrebe, starije osobe i osobe sa invaliditetom, a sagledavanjem realnih potreba korisnika u narednom petogodišnjem periodu, unapređivaće se postojeće i uvoditi nove usluge u sistemu socijalne zaštite grada Kragujevca.

Govoreći o Strategiji, Nikola Ribarić, načelnik Gradske uprave za zdravstvenu i socijalnu zaštitu izrazio je žaljenje što zbog obaveza koje su gušile razvoj sistema socijalne zaštite nismo imali Strategiju 2013. godine, ali evo danas je posle šestomesečnog zajedničkog rada pred nama dokument koji je osnov za dalji razvoj socijalnih usluga u Kragujevcu. Napravili smo odličnu bazu projekata koje ćemo da realizujemo do 2019. godine i nijedna usluga u sistemu socijalne zaštite ne sme da bude skupa, jer je benefit koji imaju njeni korisnici iznad svega, zaključio je Ribarić.

U izradi Nacrta Strategije socijalne zaštite grada Kragujevca za period od 2015. do 2019. godine učestvovale su sve ustanove socijalne zaštite, civilni sektor i udruženja građana, a podršku u metodološkom i tehničkom smislu pružila je Regionalna agencija za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja.

 

 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu